Proljetni umor: uz ove zlatne savjete otklonite tromost i napunite se pozitivom!

by Ana Carević
proljetni-umor-slowliving

Priroda se budi, a zajedno s njom se probudite i vi. Okrenite se malim koracima koji će donijeti osjećaje sreće i zadovoljstva u vaš život. Ne dopustite da vas proljetni umor, tromost i nezadovoljstvo zaustave već ih preduhitrite i zajedno s proljetnim danima krenite u nove početke. Osim što je ovo razdoblje u kojemu čistimo ormare, potrebno je očistiti i riješiti se svih navika koje nas sputavaju i nepotrebno crpe našu energiju. Učinite potpunu generalku i dopustite da ovi (pro)ljetni mjeseci pred vama budu puni pozitivne energije i zadovoljstva.

Osjećate li se dobro u okruženju ljudi s kojima provodite vrijeme? Ispunjavaju li vas, dopuštaju li vam da budete baš kakvi jeste i motiviraju li vas prema naprijed?

Ako ste i na jedno od ovih pitanja odgovorili negativno, vrijeme je da toga postanete svjesni i postavite granice. Okružite se s pozitivnim ljudima u čijem društvu je uživanje obostrano, koji vas inspiriraju, podupiru u planovima i razumiju. Provodite li većinu vremena s ovakvim ljudima postat ćete ispunjeniji i samopouzdaniji. Kod toksičnih društava i prijateljstava često se događa zapadanje pod njihovu negativnu energiju i sumnju na sebe i svijet oko sebe. U slučaju da osjetite takve vibracije nemojte se bojati odmaknuti, dignite glavu i krenite dalje. Proljetni umor nestaje kada se napunite pozitivnom energijom!

proljetni-umor-1-slowliving

Kako se osjećate na poslu? Volite li to što radite, uživate li u svakom danu koji je pred vama ili imate osjećaj da ulažete previše vremena i energije, a zapravo dobivate premalo?

Jasno je da vas ovaj korak ne želi potaknuti na razmišljanje o odustajanju ili kretanju linijom manjeg otpora već za cilj ima propitkivanje opuštene vizije radnog tempa u zdravom radnom okruženju. Svima je jasno da nam je novac potreban, ali svakodnevni stres, omalovažavanja, nezadovoljstvo i negativna radna energija ne vode nikuda jer naposljetku tim novcem ne možemo kupiti sreću, samopouzdanje ili zdravlje. Ne zaboravite ulagati u svoja znanja i talente kako biste mogli napredovati i istinski uživati u onomu što radite. Zapamtite da puka prilagođavanja ne vode nikuda već oduzimaju dragocjeno vrijeme koje bismo mogli uložiti u svoj rad, usavršavanje i strast prema onomu što volimo.

Jeste li postali rob neke životne navike ili rituala koji vas iscrpljuje i koči u daljnjem napretku?

Obično svi imamo jutarnje i večernje rituale, a posvetiti se njima i učiniti ih autentičnima i posebnima od velike je važnosti. Iako smo, primjerice, u živote uveli jogu i meditaciju te svakodnevne šetnje i dalje se javlja umor i osjećaj nezadovoljstva. Potrebno je pronaći uzročnika i otkloniti ga, a najčešće navike kojih se pojedinci ne mogu riješiti jesu raniji odlazak na spavanje i uspostavljanje balansa na polju spavanje te korištenje pametnih telefona prije spavanja čije svjetlo ima utjecaj na san. Ako ipak ne možete dokučiti o čemu je riječ i vaš proljetni umor ne nestaje, pišite, vodite dnevnik i otkrijte što vaš organizam ne voli.

proljetni-umor-slowliving-2

Jeste li usredotočeni na neku prethodno neriješenu situaciju koja vam ne da mira?

Ono što možeš danas ne ostavljaj za sutra pa tako već danas krenite na rješavanje toga problema. Negativne misli katkad obuzmu veći dio našega bića pa umor, bezvoljnost i napetost prevladaju. Ako je riječ o događajima ili nekim neriješenim odnosima pobrinite se da ih raščistite. Nemojte se opterećivati raznim scenama i pitanjima koja koče. Okrenite novu ploču, riješite zaostatke i usredotočite se na ono dobro te budite zahvalni (za) svaki dan.

Možete li se sjetiti kada ste zadnji put učinili nešto prvi put, otputovali sami, pronašli novi hobi ili krenuli na tečaj plesa?

Odvažite se i već danas iskoristite pametne telefone za pronalazak najbližeg plesnog ili joga centra. Isprobajte nešto što do sada niste i možda baš prema tome otkrijete strast koja će uvesti pozitivnu energiju u vaš život.

proljetni-umor-3-slowliving

Moglo bi vas zanimati: Donosimo vam načine kako da vaša wellness rutina djeluje pozitivno na okoliš

Tekst: Ana Carević

Foto: Pinterest, Canva

Možda će vam se svidjeti