Priznali ili ne, inflacija nas čini tjeskobnima. Možemo li se tog riješiti?

by Anđela Sabranović

Baš kada smo mislili da napokon možemo odahnuti poslije sve one neizvjesnosti izazvane COVID-om dočekao nas je – rat, a sad i inflacija.

Sve to što nam se događa posljednjih godina zvuči poput scenarija za neki film. Zapravo, čak je i za film previše jer kada bismo na ekranu vidjeli rat i inflaciju poslije COVID-a, zaključili bismo da se radi o pretjerivanju zbog kojeg bi još film i zaradio lošu ocjenu.
Bez obzira na to koliko je sve nevjerojatno, naše vrećice koje nosimo iz trgovina svjedoče o cijenama koje malo tko uopće i pamti.
Sva ta neizvjesnost opet nam je vratila onaj osjećaj tjeskobe jer nitko od nas ne voli živjeti bez bilo kakvog planiranja. U Americi je čak provedeno istraživanje koje je pokazalo kako čak 90% građana osjeća umjerenu do visoku razinu tjeskobe zbog inflacije s kojom se suočavamo.

Kad ju osvijestite i kod sebe, evo kako se možete pokušati nositi s tim.

Podijelite svoju zabrinutost s najbližima

Ponekad je dovoljno samo glasno izreći ono što nas doista muči i osjećat ćemo određeno olakšanje.

Nema ništa loše u tome da se oslonite na podršku obitelji i prijatelja, jer i oni prolaze isto i razumjet će kako se osjećate. Ponekad smo skloni zbog nekog ponosa izbjegavati razgovore o financijskim stresovima, ali sada je vrijeme kada nam doista takvi razgovori mogu koristiti.

Potražite stručnu pomoć psihologa

Ponekad nam je potrebna neutralna osoba s kojom ćemo moći otvorenije podijeliti sve svoje strahove i sumnje. Ta osoba će moći i objektivnije sagledati što možete učiniti da biste živjeli opuštenije u ovom neizvjesnom vremenu. Financijski strahovi su nešto što većina ljudi voli ipak zadržati za sebe, ali ponekad doista može pomoći otvoren razgovor sa stručnom osobom. Možda kada sve ispričate dobijete inspiraciju za plan kako bolje upravljati budžetom koji imate.

Savjetovanje s financijskim stručnjakom

Trošenje bez plana je kao da bacate novac u vjetar. Savjetovanje s financijskim stručnjakom vam možda zvuči kao nepotreban trošak, ali upravo vam on može biti od neprocjenjive vrijednosti pomažući vam planirati financijsku budućnost. Znamo da ovo zvuči možda i kao radikalan potez, ali ako osjećate da ne vladate inače svojim financijama, a ova inflacija svima dodatno otežava, što je činjenica, možda je stvarno vrijeme da dogovorite savjetovanje s financijskim stručnjakom. Ako vas ta opcija ne privlači, možete i kupiti financijski planer.

Izbjegavajte vijesti

Naravno da je važno biti informiran, ali konstantno provjeravanje vijesti bilo na TV-u ili putem informativnih portala pojačat će razinu vaše tjeskobe. Ako se ne možete opustiti bez vijesti, onda si barem ograničite da to bude doista jednom dnevno.

Pokušajte štedjeti kroz male promjene

Budući da je tijekom inflacije cijena goriva drastično porasla, jedna od prvih promjena koju možete napraviti je koristiti javni prijevoz ili više se voziti biciklom.
Uz bicikl ćete štedjeti, ali i odraditi odličan tip svakodnevne tjelovježbe.
Također, pažljivo planirajte nabavku namirnica te iskoristite sve viškove. To možete jednostavno postići tako što ćete viškove večere nositi na posao.

Svaki put kada osjetite da vas opet preplavljuje tjeskoba, podsjetite se da i ovo mora proći te da su svi oko vas prolaze jednake faze kao i vi jer živimo u vremenu inflacije koju nitko nije mogao predvidjeti. Čuvajte prije svega svoje zdravlje, jer financijski stresovi i te kako loše utječu na njega. Ostalo će se srediti jer… Jednostavno mora!

Moglo bi vas zanimati i: 

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStockphoto

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!