281
Nemamo često priliku vidjeti da netko kuha s toliko strasti i ljubavi kao što to čini poznati chef Gennaro Contaldo. Točno ta riječ strast savršeno opisuje i njegov odnos prema hrani pa ni ne čudi da je njegov prvi restoran, a poslije i kuharica nosio naziv Passione (Strast). Ovaj put pripremio je jelo koje je pravi jesenski comfor food, kremastu palentu s raguom od gljiva.
U nastavku vas očekuje pisani i video recept koji vam svakako preporučujemo da pogledate jer je Gennaro doista chef kojeg je užitak gledati dok kuha. Koristi jednostavne sastojke, ali od njih kreira čudesna jela.
Kremastu palenta s raguom od gljiva
Umak od gljiva:
- malo maslinovog ulja
- 2 komadića slanine
- 1 mrkva
- 1/2 luka
- 1 stabljika celera
- 300-400 grama šampinjona
- 200 ml umaka od rajčice
- 200 ml temeljca
- 1 ljuta papričica (po želji)
- sitno nasjeckana stabljika peršina
Za palentu:
- 1 litra vode
- 250 g palente
- komad maslaca
- sol
- parmezan
Priprema:
- Na zagrijanom ulju popržite nasjeckanu slaninu i mrkvu. Zatim dodajte sitno sjeckani luk i celer.
- Kada povrće omekša dodajte gljive koje ste narezali na četvrtine. Nakon par minuta prelijte umakom od rajčice i posolite.
Promiješajte, a zatim dodajte temeljac te po želji ljutu papričicu. Zatim dodajte nasjeckani peršin. Kuhajte još 30-35 minuta. - U vrelu vodu dodajte komadić maslaca i prstohvat soli. Polako dodajte palentu i kuhajte prema uputama na pakiranju.
- Palentu izlijte u tanjur, pospite naribanim parmezanom i prelijte raguom od gljiva te opet pospite parmezanom.
Moglo bi vas zanimati i: Dva brza deserta bez grižnje savjesti
Tekst: Anđela Sabranović
Recept i video: YouTube
Foto: Canva