Kako odabrati kvalitetno maslinovo ulje i zašto je tako zdravo?

by Anđela Sabranović

Jeste li znali da stablo masline može opstati i do 2000 godina?
Sama ta činjenica ulijeva određeno poštovanje pa nije ni čudno da su stablo masline stari Grci i Rimljani sadili u znak poštovanja prema precima. Ne čudi stoga da toliko cijenimo maslinovo ulje.

U mediteranskim zemljama se plod masline stoljećima koristi za ulje koje je dragocjen izvor zdravlja.
Zašto je to maslinovo ulje toliko zdravo, kako odabrati ono vrhunske kvalitete te kako ga koristiti na pravi način saznajte u nastavku.

Maslinovo ulje dobro je jer:

  • ima snažna protuupalna svojstva
  • štiti od srčanih bolesti
  • regulira krvni tlak
  • održava optimalnu razinu šećera u krvi
  • bogat izvor
  • osigurava bolju apsorpciju kalcija u kosti

Kako odabrati kvalitetno ulje?

Ako nemate sreću da poznajete nekog tko ima vlastiti maslinik i domaće ulje ili nemate pouzdan izvor, osuđeni ste na odabir najkvalitetnijeg na policama trgovina.
Budući da se provode sve strože kontrole, nadajmo se da možete vjerovati natpisima te uvijek birajte ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje odlikuju pikantnost, gorčina, okus i miris po plodu masline. Njegova kiselost ne smije prelaziti 0,8% dok kod djevičanskog ide do 2%.
Manji postotak znači kvalitetnije ulje.
Kod odabira ulja boja ne govori puno, ali na miris svakako obratite pozornost.
Kvalitetno maslinovo ulje miriše na masline i ostavlja određenu gorčinu kada ga probate samog. Što se više gorčine osjeti, često je ulje zdravije jer ima više antioksidansa. Ako nemate priliku probati ulje prije kupovine, gotovo uvijek se možete osloniti na cijenu jer viša u pravilu govori da se radi o vrhunskom proizvodu.

Vječno pitanje – Je li zdravo pržiti na maslinovom ulju?

Sigurno ste i vi nekad čuli kako je maslinovo ulje bolje koristiti samo za salate. Istražili smo i otkrili da to nije istina.

Naime, postoje i kvalitetna znanstvena istraživanja koja pokazuju kako maslinovo ulje korišteno za pripremu hrane na visokim temperaturama ne šteti zdravlju. Takvo jedno istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal pokazalo je kako ne postoji veza između unosa pržene hrane i bolesti srca. Ovo je istraživanje trajalo je 11 godina, a obuhvatilo je više od 40.000 ispitanika

Za kraj možemo samo zaključiti kako smo jako sretni što živimo u mediteranskoj zemlji te što imamo priliku uživati u domaćim uljima.

Moglo bi vas zanimati i: Sve sjajne strane maslinovog ulja

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti