Pet razloga zašto ne vidite rezultate tjelovježbe

by Anđela Sabranović

Većina rekreativaca vježba povremeno, ima vrlo kratkoročne ciljeve i brzo izgubi motivaciju i odustane od tjelovježbe. Postoje i oni tipovi koji se jako trude, a ne vide rezultate kojima se nadaju i to u konačnici dovodi do jako velike frustracije i nezadovoljstva. Međutim, postoji nekoliko razloga zašto je to tako.

PREISPITAJTE SVOJE CILJEVE

Za početak, preispitajte svoje ciljeve. Jesu li oni zaista realni i takvi da ih možete postići u zadanom roku bez da pritom uništite svoje psihofizičko zdravlje? Vaši ciljevi bi trebali biti manje općeniti, specificirajte ih što više kako biste mogli iz tjedna u tjedan pratiti vlastiti napredak.

INFORMIRAJTE SE

Prije nego krenete u avanturu treninga sa svojim vlastitim očekivanjima i ciljevima u mislima, informirajte se što vam je sve potrebno za ispravan i dobar start. Ukoliko imate priliku porazgovarajte s nekim trenerom ili trenericom, pitajte ih za okvirne savjete vezano uz svoje ciljeve.

ZDRAVA PREHRANA

Ako samo trenirate, a u vezi prehrane niste poduzeli ništa, to je zaista veliki promašaj. Kako biste postigli rezultat, bilo da se u vašim željama radi o mršavljenju ili dobivanju na kilaži, potrebno je promijeniti prehranu na način koji odgovara vašem trenutnom stanju i željenom rezultatu. Čak i da se radi samo o tome da treningom želite postići isključivo bolju kondiciju, a ostati u okvirima težine koju imate, zdrava i raznovrsna prehrana je nešto bez čega ne biste trebali nastaviti dalje jer utječe na sve sfere vašeg organizma.

JEDNOLIČNE VJEŽBE

Možda ste već navikli svoje mišiće na određen napor i ponavljate uvijek iste vježbe. Iako se one vama možda sviđaju, mišiće je s vremena na vrijeme potrebno probuditi i natjerati na mrvicu veći napor ili isti napor, ali tako da promijenite rutinu kojoj ste toliko posvećeni. Za učinkovite rezultate bitno je voditi računa o intenzitetu, količini i dužini pauza koje prakticirate, kao i koliko pažnje posvećujete zagrijavanju i istezanju i odmoru nakon svakog treninga.

VRSTA TRENINGA

Razmislite jeste li odabrali idealnu aktivnost za sebe. Danas je moguće rekreativno se baviti mnogim sportovima i isprobavati razne grupne treninge, no to ne znači da je svaki od njih dobar za vas. Primjerice, možda na grupnim treninzima u teretani ne dajete sto posto od sebe ili ne pogađate dobro mišiće koje biste trebali jer su grupe velike i trener se ne stigne posvetiti isključivo vama. Možda ste odabrali trčanje, pa trčite duge dionice unedogled, a fokus biste trebali staviti na intenzivnije treninge i treninge snage? Pitajte stručnjake i porazgovarajte iskreno s njima, neka vam pomognu usmjeriti vas na pravi put idealan za vas i vaše ciljeve.

I na kraju, ne zaboravite na dobru motivaciju, glazbu i volju za zdravim načinom života!

Moglo bi vas zanimati i: Razmišljate o grupnom treningu? Evo koje su prednosti

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!