Ovo su europske zemlje s najboljim mjestima za kupanje – Hrvatska jako dobra!

by Nataša Krstičević
kupanje

Malo je tog boljeg od kupanja u prirodnim vodama! Sasvim su u redu i bazeni, da se razumijemo, ali kupanje u moru, jezeru ili rijeci ništa ne može zamijeniti, složit ćete se. A sa svim svojim prirodnim ljepotama, Europa je krcata prirodnim i spektakularnim mjestima za kupanje. No, koja bi to zemlja u Europi mogla biti najbolja po tom pitanju?

Svake godine Europa objavljuje službenu listu u obliku izvještaja Bathing Water Report.

U sklopu ovog se izvještaja analiziraju i bakterije kako bi se ustanovila i kvaliteta vode na kupalištima u zemljama članicama EU (plus Švicarska i Albanija). U izvještaju svako mjesto za kupanje dobije ocjenu „izvrsno“, „dobro“, „dovoljno“ ili „loše“, a kasnije se u obzir uzima i činjenica koliko takvih mjesta ima u određenom zemlji.

A Hrvatska je…

Ove godine pobjednica je – Austrija! Nevjerojatnih 97.7 posto austrijskih kupališta dobilo je ocjenu „izvrsno“. Možda vam na prvu Austrija ne bi pala na pamet kao zemlja koja bi zasjela na vrh ove liste, posebno ako se uzme u obzir koliko Austrijanca dolazi na naše more. No, razmislite o svim onim divnim alpskim jezerima, s pogledom na divne planine, idilična okruženje…

Odmah iza Austrije je Malta, koja ima divnu, neiskvarenu obalu, tirkizne vode, a u ovom je izvještaju dobila ocjenu 96.6. Iduća na redu je Grčka, također poznata po tirkiznim nijansama i divnim mjestima za kupanje, i to s ocjenom 95.8.

Samo 0.1 bod ispod Grčke, našla se – Hrvatska! Iako bi se sigurno mnogi pobunili smatrajući da je mogla proći i bolje, četvrto mjesto u ovakvoj konkurenciji je izvrsno.

Slijede Cipar, Danska, Njemačka, Litva, a na samom začelju 10 najboljih našle su se Bugarska i Portugal. Dok bismo Bugarsku nekako i razumjeli, čini nam se da je Portugal ipak malo zakinut. No, sa svojih 88.5 bodova, daleko je bolji od onih na samom začelju – ne samo prvih 10. Najmanje je bodova osvojila Poljska, 44,5.

Tek nešto bolje od nje su Slovačka, Mađarska, Estonija, Albanija…

Kvaliteta vode za kupanje

Kupanje u Europi, čini se iz izvještaja, može biti itekako idiličan doživljaj, ali još je bitnije da kvaliteta vode ostaje na visokoj razini svugdje u Europi. A znatno je viša od 2006. godine, kad je donesena Direktiva o vodi za kupanje. S druge strane, udio mjesta za kupanje s lošom kvalitetom pao je od 2013. godine.

Nakon ove vijesti, možemo jedino reći da jedva čekamo kupanje! Na svim mjestima za kupanje kojih se možete sjetiti. Mi ćemo se ove godine zadržati u Hrvatskoj, ali ako padne kakav izlet izvan nje, možda to bude Austrija – upravo smo odlučili!

Moglo bi vas zanimati i: Najljepša jezera u Hrvatskoj u kojima se možemo i kupati

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti