Organiziran hladnjak znači – manje bačene hrane

by Anđela Sabranović

Spadate li i vi u skupinu ljudi koja doslovno ne zna što sve ima u hladnjaku te onda poslije razočarano bacate ostatke hrane koju ste mogli iskoristiti za ukusan obrok? Nažalost, svima nam se to često događa, ali ove godine zadali smo si cilj doista smanjiti bacanje hrane.

Možda je sve što nam treba uz bolje planiranje kupovine zapravo samo dobro organiziran hladnjak. U nastavku smo izdvojili neke trikove koji će vas nadamo se potaknuti da napravite neke promjene.

Imate li previše namirnica u hladnjaku?
Idealno bi bilo da popunite dvije trećine hladnjaka. Sve ostalo je previše.
Kada imate puno namirnica logično je kako ili nećete stići sve iskoristiti ili ćete zaboraviti da određene namirnice uopće posjedujete.

Mlijeko vam stoji u vratima? Pogrešno!
Ovo je najčešća pogreška jer je najviša temperatura upravo u vratima, a (svježe) mlijeko je namirnica koja je najviše sklona kvarenju. Idealno bi bilo da ga držite na srednjoj polici hladnjaka. Isto vrijedi i za jaja.

Koristite kutije za organizaciju
Znamo kako su nam kutije i košare olakšale organizaciju u cijelom domu. Istu logiku možete primijeniti i na hladnjak, a na slikama u nastavku potražite inspiraciju.

Meso/voće i povrće
Posljednje dvije ladice u hladnjaku iskoristite za meso te za voće i povrće. Jako je važno da meso ne dolazi u kontakt sa svim ostalim namirnicama jer znamo koliko je kvarljivo.

Koristite prozirne staklene posude za ostatke hrane
Ovo je najbolji način da prestanete zaboravljati ostatke hrane. Jako je važno da koristite staklene posude jer su puno zdraviji izbor, a i jednostavnije su za održavanje.

Planiranje kupovine namirnica
Dokazano je kako je najoptimalnije planirati kupovinu namirnica na tjednoj razini. Prije nego što krenete u kupovinu razmislite možete li možda nekako iskoristiti namirnice koje već imate u hladnjaku. Zatim na temelju sadržaja hladnjaka kreirajte popis jela koja ćete kuhati u sljedećem tjednu te na temelju tog popisa odlučite što ćete kupiti. Ovaj proces će vam donijeti značajne uštede novca, vremena, a uz to ćete i smanjiti bacanje hrane što nam je svima krajnji cilj.

Moglo bi vas zanimati i: Organizirana kuhinja – posudama do reda u najvažnijoj prostoriji

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest, Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!