Omiljena vikend destinacija u Sloveniji: Bled je uvijek dobra ideja

by Lucija Biondić

Ovaj tjedan Gušterica nas vodi na jednu od najromantičnijih vikend destinacija u susjednoj državi. Kako provesti vikend na svjetski poznatom biseru, na jezeru Bled i u istoimenom gradiću, saznajte u nastavku!

Na samo dva sata vožnje (nešto manje od 200 km) od Zagreba nalazi se Bled, najljepše slovensko jezero i destinacija brojnih turista iz cijelog svijeta. Bled je ono mjesto na koje možete doći u bilo koje doba godine i uvijek će vas iznova oduševiti, a jesen s maglovitim jutrima na Bledu zna biti itekako romantična. Razmišljate li o tome kamo za sunčani vikend koji je pred nama, pa… Bled je, baš poput Pariza, uvijek dobra ideja.

Otočić na Bledskom jezeru (Foto: Tomas Malik / Unsplash)

Samo jezero s pripadajućim gradićem smješteno je na 508 mnv, a zauzima površinu od 1,45 km². Divno je prošetati cca 6 km oko jezera u toplim i sunčanim danima kad se bogata paleta jesenskih nijansi žute, crvene, smeđe i purpurne reflektira na poput ogledala mirnom jezeru. Trebate li mir i tišinu, razbistriti misli ili jednostavno upijati sunčeve zrake, napravite đir oko jezera. Sat, dva za sebe i svoje misli najbolje je što si možete pokloniti ovog vikenda.

Ako ste skloniji aktivnijem odmoru, postoji sjajna staza koja povezuje sva brda koja okružuju Bled. I naravno, sa svakog od njih pogled na jezero je nevjerojatan. Osojnica i Ojstrica ona su mjesta s kojih je pogled na otočić Bledskog jezera najfotografiraniji, Dobra gora, Straža i Stan možda su manje poznati, no jednako zanimljivi, a s Višce je sjajan pogled na Bledski dvorac. Za ovu stazu odvojite najmanje šest sati kako biste je prošli u miru i uživali u lijepim vidicima.

Pletna – bledski tradicionalni drveni brodić na vesla (Foto: Miraze Dewan / Pexels)
99 stepenica kojima budući suprug mora nositi svoju odabranicu želi li se vjenčati u crkvi na otočiću (Foto: Veronika Hradilova / Unsplash)

Jeste li raspoloženi za vožnju brodom?

Niste li raspoloženi za visine, uputite se na otočić smješten na jezeru tradicionalnim brodićem – pletnom. Pletna je drveni čamac na vesla s ravnim dnom građen po uzoru na venecijanske gondole, dugačak 7m i širok 2 m, a na Bledu se pojavljuju već krajem 16. stoljeća. Pletnar koji upravlja čemcem nije mogao biti svatko. U vrijeme Marije Terezije, pletnari su bili poljoprivrednici koji su obrađivali manje kvalitetnu zemlju, a svoju su ‘koncesiju’ prenosili skoljena na koljeno.

Danas s jednom od 23 pletne koliko ih je na Bledskom jezeru možete stići do otočića sa samostanom, Crkvom Marijina Uznesenja i čak 52 m visokim zvonikom. Na otočiću je i čak 99 stepenica uz koje se vezuje jedna zgodna tradicija. Naime, ukoliko se požele vjenčati u crkvi na otočiću, budući suprug mora nositi svoju odabranicu svih 99 stepenica.

Bledski dvorac na 130 m visokoj litici (Foto: Clive Kim / Pexels)
Župna crkva Sv. Martina u Bledu

Znate li legendu o Zvonu želja?

Ipak, posebnu pažnju svih onih koje posjete otočić privlači Zvono želja. Postoji legenda o mladoj udovici koja je živjela u Bledskom dvorcu. Neutješna zbog gubitka voljenog muža, udovica je skupila sva svoje bogatsvo, zlato i srebro, kako bi izradila i na otočić prenijela zvono. Tijekom transporta nevera je zahvatila brodić i zvono je potonulo. Nakon njezine smrti, sam Papa je dao izraditi zvono koje je i danas na otočiću i uz koje putnici zažele želju, pa zazvone Majci Božjoj da ih čuje.

Kako se s otočića vidi Bledski dvorac na 130 m visokoj litici, tako se i s Bledskog dvorca, naravno, vidi otočić. Pa kad se pletnom vratite na obalu jezera, uputite se do dvorca iz 11. stoljeća prvenstvano izgrađenog u obrambene svrhe. Vikend koji je pred nama u Bled donosi i domaće proizvode lokalnih proizvođača, pa zavirite na Bledsku tržnicu već od  8 sati ujutro (subota i nedjelja).

Interijer Bled Rose hotela
Odličan doručak u Bled Rose hotelu

Kava s pogledom neka bude na vašoj bledskoj “to do” listi

Planirate li ostati noćiti u Bledu, provjerite ponudu novopreuređenog Bled Rose hotela smještenog tek nekoliko desetaka metara od jezera. Neuobičajeno veselo i zabavno uređen interijer i odlična ponuda doručka mogli bi biti ona kap koja će prevagnuti da iz ponude smještaja gradića na obali jezera odaberete upravo ovaj hotel.

Guštajte navečer u luksuznoj spa zoni – bazenu, saunama i opuštajućim masažama. A ujutro popijte onaj prvi srk kave od kojeg vas prolaze trnci na balkonu s pogledom na jedno od najljepših mjesta u Sloveniji sa šarmantnim otočićem. Iako je malo reći kako nisam sklona ‘to do’, ‘must see’ ili ‘bucket’ listama, ako još niste bili, pođite na Bled. Mjesto je to koje kad jednom otkrijete, uvijek ćete mu se s radošću vraćati.

Moglo bi vas zanimati: Kako se pripremiti za planinarenje u jesen?

Tekst & fotografije (ako nisu drugačije potpisane): Lucija Biondić aka Gušterica

Naslovna fotografija: Neven Krcmarek / Unsplash

Možda će vam se svidjeti