Muči vas bol za vrijeme seksa? Donosimo odgovor na pitanje koje muči više od 30 posto žena!

by Vjera Pađen

Neugodan i bolan spolni odnos u žena, poznat i kao dispareunija, može biti posljedica poremećaja u razvoju ženskih spolnih organa, ali i upale jajnika i jajovoda ili pak endometrioze…Žene mogu osjećati neugodnu bol tijekom i nakon seksa i to u području vagine, što je poznato kao površinska dispareunija ili mogu imati problema s dubinska dispareunija, a tu se radi o boli u području zdjelice. Muči li vas ovaj problem, znajte da niste jedini jer više od 30 % žena se žali na bol za vrijeme i nakon seksa.

Površinska dispareunija

Bol koju osjećate u vaginalnom području, kako navodi portal Healthline, može imati više uzroka, a ovo su neki od njih:

  • Infekcija – Ovdje govorimo o infekciji kandidom ili spolnim bolestima, kao što je gonoreja. U slučaju spolno prenosive bolesti može se pojaviti vaginalni iscjedak, i tada je vrijeme da posjetite svog ginekologa.
  • Menopauza – smanjena produkcija spolnih hormona često može dovesti do suhoće i boli pri spolnom kontaktu
  • Oštećenje vulve, vagine ili okolnih organa najčešće je posljedica traume, poput porođaja
  • Ekcem i druga genitalna stanja kože, kao što je genitalni lichen sclerosus

Dubinska dispareunija

Osjećate li tijekom tijekom seksa bol u području zdjelice ovo mogu biti uzroci:

  • Bolest zdjelice u obliku infekcije koja je mogla uzrokovati ožiljke i otekline
  • Ciste na jajnicima
  • Endometrioza kod koje tkivo unutrašnjosti maternice može rasti s vanjske strane
  • Fibromi ili miomi – izrasline na mišićnom tkivu maternice, najčešće benignog karaktera. Mogu se javiti u blizini vagine ili rodnice
  • Zatvor

Koji su nemedicinski čimbenici?

Postoje naravno i brojni nemedicinski čimbenici koji mogu uzrokovati bol tijekom seksa. To uključuje nedostatak seksualnog uzbuđenja, stres, pa čak i ranija povijest seksualnog zlostavljanja.

Mnoge takve poteškoće mogu se liječiti ili olakšati pravilnom terapijom, uključujući stručno savjetovanje. Muči li vas bilo što od navedenog, važno je da što prije posjetite liječnika kako bi se prvo isključili ozbiljniji medicinski uzroci.

Ne zaboravite,bol tijekom seksa može se javiti zbog različitih uzroka i zato je ponekad potreban ozbiljniji pristup kako bi se postavila točna dijagnoza i ponudila odgovarajuća podrška. To uključuje psihologa, urologa, ginekologa, pa čak i dermatologa.

Ako se ne pronađe jasan medicinski uzrok za bol za vrijeme seksa, potražite pomoć seksualnog terapeuta, jer on vam može pružiti pomoć koja vam je potrebna, kako biste istražili različita pitanja koja utječu na vašu sposobnost da se opustite i uživate u seksu. Vrlo važan čimbenik pritom može biti i vaš odnos s partnerom.

Moglo bi vas zanimati: Donosimo savjete kako se nositi s još jednom sezonom alergija

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti