Mi znamo kako stvoriti ugodan hygge dom

by Vjera Pađen

Donosimo nekoliko super jednostavnih ideja kako stvoriti Hygge ugođaj u svom domu kako biste uvijek bili okruženi udobnošću. Učinite svoj dom udobnim uz Hygge.

Ako nas pratite onda zasigurno znate da smo već ranije pisali o Hygge ritualima i Hygge dekoracijama – danskom konceptu življenja koji se posljednjih godina proširio i u druge zemlje svijeta.

Samo značenje Hyggea može se sažeti i opisati kao svojevrstan osjećaj udobnosti i ugode u vašem domu, ali i vašem okruženju. To je onaj odličan osjećaj koji imate kada upalite svoju omiljenu svijeću i napravite si toplu kupku nakon dugog i stresnog dana. To također može biti i onaj osjećaj “male pobjede” kada napravite sve što ste planirali, uzmete omiljenu knjigu u ruke i opustite se uz kvalitetno štivo i toplu šalicu kave ili čaja. Hygge je postao trend u zadnjih nekoliko godina, ali to nimalo ne čudi budući da je to osjećaj koji je dobar za dušu i stvaranje kvalitetne atmosfere u vašem domu.

Kako započeti i stvoriti ugodan hygge dom? Prvo kreirajte svoj hygge kutak!

Ako se želite otisnuti u hygge avanturu i u svom domu iskušati hygge koncept življenja, za početak odlučite isprobati kreirati samo jedan kutak. Najidealnije mjesto bilo bi uz prozor. Hygge dekor uključuje prirodnu svjetlost i prirodne materijale u kombinaciji sa sigurnosti i udobnosti vašeg doma. Ali, ako nemate tu opciju u svom domu i ograničeni ste prostorom, još uvijek možete napraviti svoj savršeni hygge kutak. Na vama je da odaberete mjesto, dodate udobnu fotelju ili stolicu i mali stolić.


Evo još nekoliko stvari koje možete dodati u svoj novi hygge kutak kako biste ga učinili još udobnijim i privlačnijim:

 • Tople deke prirodnih i neutralnih tonova
 • Plišane jastuke
 • Svijeće ili bajkovita svjetla
 • Knjige

Stvorite ugodnu hygge atmosferu šarmantnim dekicama i pokrivačima

Udoban i kvalitetan životni prostor mora imati udobne jastuke i deke koji su lako dostupne. Stoga, držite ih na mjestima na kojima ćete im lako pristupiti, a opet, i vizualno uživati u pogledu na iste.

Deke možete odložiti preko naslona vašeg kauča ili fotelje, ili pak u vaš životni prostor dodati ukrasne ljestve na koje možete odložiti deku kojom ćete se lako poslužiti, a vizualno vam neće “poružniti” prostor. Nemojte zaboraviti pomiješati teksture i uzorke kada su deke u pitanju!

Koristite jastuke za stvaranje Hygge osjećaja

Kao i s dekama i pokrivačima, učinite svoje jastuke lako dostupnima tako da ih izložite na mjestima gdje su vidljivi i lako se koriste. Različiti oblici i teksture dobrodošli su i za jastuke i upotpunit će vaš hygge životni prostor.

Upotpunite svoj dom različitim jastucima – običnim jastucima i lazy bagovima koji su savršeni da se sklupčate za filmsku večer ili uz dobru knjigu.

Hygge zvukovi koji će vam pomoći da se opustite kod kuće

Hygge je nešto što možete osjetiti svim vašim osjetilima, ne samo vidom i dodirom. To znači da nam je i zvuk također vrlo važan kada pokušavamo stvoriti hygge doma u kojem se možemo opustiti i prepustiti. Zvukovi nas uvijek okružuju, do te mjere da smo se prilagodili na buku i naučili blokirati određene zvukovne smetnje s kojima se svakodnevno susrećemo. Ti zvukovi nemaju samo mentalni, već i fiziološki utjecaj na nas. Utječu na naše disanje, otkucaje srca, pa čak i na izlučivanje hormona. Budući da igraju veliku ulogu u tome kako se osjećamo i kako ćemo se osjećati itekako ima smisla okružiti se zvukovima koji nas opuštaju i umiruju. Brojne studije sugeriraju da su to zvukovi koji dolaze iz prirode. Srećom, iako u svakom trenu zbog načina života ne možemo biti u prirodi, postoje brojne aplikacije za naše telefone uz koje se možemo opustiti. Neki od najpopularnijih i opuštajućih zvukova prirode su:

 • Oceanski valovi
 • Kišne kapi
 • Žuboreći potočići
 • Grmljavinska nevremena

Neka vam ovi zvukovi budu u pozadini dok čitate, igrate društvene igre sa svojom obitelji i prijateljima ili pak pokušavate zaspati.

Hygge mirisi za stvaranje mirnog doma

Eterična ulja su prirodan i jednostavan način za stvaranje umirujućeg učinka u vašem domu. Brojne studije su pokazale da aromaterapija pomaže u oslobađanju od stresa i pomaže vam da se dobro naspavate. Neka od najpopularnijih eteričnih ulja koja se koriste za unošenje smirenosti su:

 • Lavanda
 • Pepermint
 • Cimet
 • Kamilica
 • Cedrovina

Na tržištu postoji tona difuzora, od vrlo osnovnih do kompleksnih i nadasve prekrasnih. Dovoljno je dodati nekoliko kapi eteričnih ulja i na putu ste da vaša kuća nevjerojatno zamiriše.

Zagrijte svoj dom Hygge rasvjetom

Meka, prirodna rasvjeta neophodna je za stvaranje hygge vibracije. Topla, intimna rasvjeta koja daje sjaj udobnosti može se postići na neke od sljedećih načina:

 • Paljenjem vatre u svom kaminu
 • Ugradnjom električni kamin ako vaš dom već nema tradicionalni radni kamin
 • Postavljanjem svijeća po sobi
 • Korištenjem mekih, toplih žarulja
 • Korištenjem lampi umjesto gornje rasvjete
 • Lampionima

Vjerujemo da vam sada nakon pročitanog teksta ne nedostaje ideja i inspiracije i da ste se već sjetili nekoliko udobnih predmeta koje možete kupiti za svoj dom ako želite urediti svoj dom u hygge stilu. Međutim, potrebno je napomenuti da ne morate trošiti tonu novca i da se fokusirate na bazične i prirodne elemente dekora koje ćete moći koristiti dulji period u vašem domu.

Tradicionalni hygge dekor temelji se na rustikalnim, pa čak i ručno rađenim predmetima, uključujući različite vrste tekstura. Stoga, izvucite ono što imate na tavanu ili u podrumu iz starih kutija i pregledajte jesu li te stvari ispravne i mogu li vam poslužiti za dekoraciju vašeg doma. Ako ste se odlučili za kupovinun neka to onda budu predmeti u toplim bojama raznih teksura, a vaš će dom zraćiti ugodnim hygge osjećajem!

Moglo bi vas zanimati: 6 koraka do hygge koncepta u vašem domu

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pinterest, Pexels

Možda će vam se svidjeti