Lako se provodi, a osigurat će zdravlje i dugovječnost

by Dalida Tomek

Post je idealan način da se organizam detoksicira, očisti od svih nezdravih i kaloričnih sastojaka koje smo tijekom blagdana nekontrolirano ubacili o njega.

Blagdani su završili. Ne možemo se baš pohvaliti da smo ih proslavili bezbrižni i sretni jer mnogo se nevolja tijekom protekle godine dogodilo. Ušli smo u Novu godinu, vrijeme je da krenemo dalje, okrenemo novo poglavlje, vodeći se pozitivnom mišlju da sve teškoće u životu nisu zauvijek i da će sve jednom proći.

Mi ćemo u 2021. godinu zakoračiti s jednom zdravom temom, a to je priča o čišćenju organizma, blagodatima posta, odnosno povremenog preskakanju hrane.

Zašto je važan povremeni post?

Za blagdane se dosta jelo, prirodno je da je teško odoljeti mnogim slasticama i ukusnoj hrani koja se proteklih tjedana nalazila na blagdanskom stolu. Ne samo za blagdane, današnji, moderan čovjek općenito previše jede i zato je post jedan od idealnih načina da se organizam detoksicira, očisti od svih nezdravih i kaloričnih sastojaka koje smo nekontrolirano ubacili o njega. Ne mislimo na iscrpljujuće, dugotrajno gladovanje, već o povremenom preskakanju obroka, privremenom odricanju od jela u trajanju od nekoliko sati do nekoliko dana. Koji post odabrati ovisi o stilu života svake osobe i navikama.

Povremeni post

Može se provoditi na razne načine, a radi se o suzdržavanju od hrane tijekom nekoliko sati svakoga dana, ili određenih dana u tjednu. Ovakva vrsta posta je najpopularnija zbog jednostavnosti primjene, a zagovaraju ga mnogi svjetski stručnjaci.

24 satni post

Riječ je o postu koji se primjenjuje tako da se doručkuje zdravo i kvalitetno, a onda se ne jede ništa iduća 24 sata sve do doručka. Može se provoditi i tako da se doručkuje i ruča, pa se ne jede ništa do ručka sljedećeg dana. Tijekom 24-satnog perioda suzdržavanja od hrane treba piti dosta tekućine, vode i biljnih čajeva. Ovu metodu dobro je provoditi jednom tjedno.

Svakodnevni povremeni post

Ovakav oblik posta može se provoditi u različitim ritmovima. Na primjer 16: 8 znači da se tijekom 24 sata obroci rasporede unutar osam sati, a ostalih 16 sati se ne jede ništa, već se piju samo čajevi i biljni sokovi. U koje ćete vrijeme jesti odredite sami. Dobro je, na primjer, jesti između 10 i 18 sati, a zatim ništa do idućeg dana u 10 sati. Takav oblik posta nije teško provoditi jer zapravo najviše vremena provedete spavajući, a za uzvrat ćete puno koristi napraviti na detoksikaciji organizma i regeneraciji stanica.

Povremeni post može biti i u ritmu 18:6. To znači de se 18 sati ne jede ništa, a obroci se rasporede unutar šest sati. Prvi obrok može biti u 10, a zadnji u 16 sati, ili prvi u podne, zadnji u 18 sati.

Metoda 5 / 2

Ovaj oblik posta znači da u tjednu treba izabrati dva dana u kojima će se reducirati unos hrane. Ne trebaju biti dva zaredom, preporučljivije je da se napravi razmak između dana u tjednu kad ćete se suzdržavati od hrane. Tijekom ta dva dana savjetuje se piti samo čajeve, prirodno cijeđene sokove i jesti bistre, domaće pripremljene juhe.

Blagodati za zdravlje

Ako vam nekada bude teško i osjetite neutaživu želju za pojesti nešto, popijte vode. Smirit će čežnju za jelom i ona će vrlo brzo proći. Podsjetite sami sebe da je povremeni post kratkotrajan, a jedan je od najučinkovitijih alata za postizanje dobrog zdravlja. Organizmu će podariti mnoge zdravstvene koristi: potaknut će se metabolizam, pročistiti tijelo od toksina, doći će do poboljšanja moždanih funkcija, um će biti bistriji, koncentracija bolja. Popravit će se kvaliteta sna, imunitet će osnažiti, tjelesna težina regulirati. Energija će narasti na zavidnu razinu i čovjek će se, jednostavno, osjećati bolje. Sve su to vrlo važne prednosti koje govore da bi post trebalo uvrstiti u redovitu životnu rutinu.

Tekst: M. M.

Foto: Pixabay, Pexels, Unsplash

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Možda će vam se svidjeti