Kognitivno zdravlje – Koliko mu pažnje posvećujemo i kako brinuti o njemu?

by Anđela Sabranović

Kognitivno zdravlje nije pojam koji bi trebao zanimati samo ljude starije od 60 godina. O zdravlju kognitivnih funkcija danas se među mladima govori više nego ikada. Glavni čimbenici koji utječu na zdravlje ljudskog mozga, osim genetske predispozicije, svakako su način života, izloženost pojedinim stanjima i bolestima te prehrana koju prakticiramo.

Također, povezanost s digitalnim tehnologijama je nešto što direktno utječe na ljudske kognitivne funkcije, a ukoliko ovu prednost modernog doba prakticirate prekomjerno i na neadekvatan način, osvijestite opasnost od digitalne demencije koja sve više pogađa današnje mlade. Ona podrazumijeva stradavanje kognitivnih funkcija zbog pretjeranog korištenja mobitela, laptopa, interneta i ostalih tehnologija bez kojih danas više ne možemo niti zamisliti svoje funkcioniranje. Utječe na gubitak pamćenja, na obrasce spavanja, pojavu anksioznosti, na percepciju i inteligenciju te na koncentraciju i mogućnost nošenja s problemima i izazovima na dnevnoj bazi.

Pojam kognitivnog zdravlja trebao bi imati puno veću važnost u našem životu i trebalo bi mu se posvetiti puno više nego što to uistinu činimo. Ako nam je važno naše fizičko zdravlje, kognitivno zdravlje i kognitivne funkcije trebale bi predstavljati temelj našeg funkcioniranja i sposobnost odrađivanja svih potrebnih zadataka. Donosimo nekoliko načina kako poboljšati kognitivno zdravlje i više brinuti o njemu.

Prehrana

O tome kako je potrebno prakticirati zdravu, raznoliku i uravnoteženu prehranu više ne moramo niti govoriti jer znanstveno je dokazana činjenica kako taj aspekt utječe na sve sfere našeg života, pa tako i na mozak. Hrana koju mozak posebno voli je: plava riba, losos, jaja, orašasti plodovi…

Kvalitetan san

Važno je postići kvalitetan san kako biste regenerirali svoje tijelo i mozak tijekom noći i napunili baterije za novi dan i nove izazove. Zaboravite na stres i pokušajte se opustiti.

Tjelesna aktivnost

Čime god da se bavili, dobrobiti tjelesne aktivnosti utječu na svaki proces u našem tijelu i pomažu nam živjeti zdravu svakodnevicu. Bavljenjem nekim sportom, povećava se mreža krvnih žila koje opskrbljuju mozak i tako direktno utječemo na poboljšanje kognitivnih funkcija.

Mentalno zdravlje

Nije samo tijelo bitno, važno je osjećati se dobro u svojoj koži i svakodnevno njegovati svoje mentalno zdravlje.

Pravilna hidratacija

Znate li da se mozak sastoji od 75% vode? Uz dovoljno hidratacije, vaše će kognitivne funkcije raditi kao urica.
Svi mi u teoriji znamo kako je kognitivno zdravlje neizmjerno važno, ali krajnje je vrijeme da to dokažemo i u praksi jer kada mozak ne funkcionira najbolje, ne funkcionira ni drugo.

Moglo bi vas zanimati i: Hara Hachi Bu: Japanski recept za dug i zdrav život!

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić
Foto: Pinterest, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!