Hara Hachi Bu: Japanski recept za dug i zdrav život!

by Vjera Pađen

Čak i kada ostare i uđu u “zlatne godine”, Japanci zadržavaju zdravu krvnu sliku i imaju manji rizik od srčanih bolesti i raka, a u mladosti i općenito kroz život rijetki su slučajevi gdje možemo vidjeti da imaju problema sa viškom kilograma- sve zbog jednostavne životne filozofije s tri pravila.

Disciplinirani Japanci, poznati su po skupu zanimljivih pravila koja su, iako nama ponekad neobična, u konačnici efikasna. Od svih tih pravila izdvaja se pravilo, to jest, cijela skupina pravila koja se tiče prehrane a naziva se Hara Hachi Bu. To pravilo omogućava im da ostanu fit i da zaobiđu borbu sa viškom kilograma, ističe Times of India.

Japanska fraza “Hara Hachi Bu” u slobodnom prijevodu  znači ‘jedite dok niste 80 % puni‘, a to je staro konfucijsko načelo koje upućuje ljude da je idealno biti tek 80 posto sit i ne više od toga, jer loše utječe na energiju, koncentraciju i tijelo.

Prema brojnim modernim istraživanjima stanovnici otoka Okinawa u Japanu imaju najduži životni vijek na svijetu te najveći broj stogodišnjaka (oko 50 njih na 100.000 ljudi). Vjeruje se kako je filozofija Hara Hachi Bu svakako zaslužna za to jer ljudi tamo u prosjeku jedu od 1800 do 1900 kalorija.

Koje su prednosti ove prakse?

Drevna japanska tradicija prehrane predlaže da je sve više od 80 % popunjenosti želuca hranom prejedanje te se čovjek uvijek treba zaustaviti u jelu prije nego se osjeti sitim, jer je potrebno i neko vrijeme kako bi želudac poslao signal mozgu da je doista sit. Popunjavanjem želuca do kraja, radimo si više štete nego koristi. To dovodi do njegovog rastezanja i povećanja tražene količina hrane te u konačnici, do debljanja. Osim toga, i probavni sustav je tada više opterećen i treba mu više vremena kako bi preradio hranu.

Postoje mnoge zdravstvene prednosti ove prakse, ističu Japanci, koji navode kako ona pomaže održati realan i zdrav opseg struka i težinu. Osim toga, onemogućava pretilost, probavne teškoće, želučani refluks i razne metaboličke poremećaje.

Smatra se kako Hara Hachi Bu smanjuje udio slobodnih radikala u tijelu zbog čega je rizik od srčanih bolesti i raka znatno niži.

Kako prakticirati Hara Hachi Bu?

Postoje tri glavna i jednostavna savjeta za usvajanje ovog pravila:

  • Jedite sporije. Što brže jedete, kasnije ćete shvatiti da ste siti i unijeti više hrane. Usporite kako biste tijelu omogućili da reagira na signale koji nam poručuju da više nismo gladni.
  • Usredotočite se na hranu – isključite televizor, i ne gledajte na mobitel. Ako ćete jesti, samo se usredotočite na to. Jest ćete sporije, manje i više uživati u hrani.
  • Koristite male posude – Odaberite male tanjure i uske čaše. To rezultira manjim porcijama, a da uopće ne razmišljate o tome.

Moglo bi vas zanimati: Psihologinja Anđela Jelić: Umjesto nagrađivanja ili kažnjavanje djece hranom, pokažimo im kako u njoj uživati

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti