Kako se opustiti, pitanje je sad! Odaberite pravi od ovih 5 načina

by Anđela Sabranović

Biti opušten u svakodnevici polako, ali sigurno postaje najveći luksuz u današnjem svijetu koji od nas uvijek traži bolje, više, brže… Ipak, u jednom trenutku svi shvatimo da je to utrka u kojoj jednostavno ne možemo pobijediti, a gubimo nepovratno dragocjene trenutke. Zato je važno pronaći način kako se opustiti u toj užurbanoj svakodnevici. Osim što će nas to učiniti sretnijima, ustvari će nas učiniti i zdravijima jer stres i napetost su jedan od najčešćih uzročnika današnjih bolesti.

Naučiti kako se opustiti i živjeti opuštenije je dosta teško, ali živjeti napeto je još teže tako da je jasno što treba biti naš izbor. U nastavku smo izdvojili 5 jednostavnih promjena uz koje vam otkrivamo i kako se opustiti.

Vježbe disanja

Vježbe disanja su odličan način za opuštanje – jednostavno i relativno brzo. Najbolje je to što ih
može raditi bilo tko, bilo gdje i bilo kad. Zato svakako istražite tehnike disanja jer kada jednom uđete u u taj svijet i usvojite načine koji vam odgovaraju, pitat ćete se kako ste uopće živjeli bez toga.

Meditacija

O benefitima meditacije je suvišno i pisati jer je danas cijeli svijet zahvaljujući brojnim istraživanja i te kako svjestan istog.
Izvesti meditaciju nije komplicirano, ali svejedno zahtjeva vrijeme i vježbu.

Vizualizacija

Naše tijelo fizički reagira na slike koje nastaju u našem mozgu i zbog toga je vizualizacija učinkovita metoda za opuštanje. Postoji jako puno različitih načina vizualizacija, te tako možete zamisliti mjesto na kojem se osjećate najopuštenije ili jednostavno zamišljati kako disanjem stres i briga napuštaju vaše tijelo.

Promijenite perspektivu

Životne okolnosti i ono što vam se događa možda ne možete kontrolirati, ali ono što svakako možete je kontrolirati svoju reakciju na njih.
Jako puno stresa u našem životu dolazi upravo iz naše negativne reakcije na stresne situacije. Zato se jednostavno pokušajte fokusirati na ono što možete promijeniti i na što možete utjecati jer je sve ostalo zapravo samo uzaludno trošenje energije.

Smijeh

Smijeh je najbolji prirodni način za oslobađanje nakupljenog stresa te za opuštanje. Zato uvijek pokušajte naći vremena za komediju ili pak za seriju koja vas nasmijava.
S godinama o takvim načinima opuštanja počnemo razmišljati kao o gubitku vremena, ali tako zaboravljamo koliko je smijeh važan za nas.

Nadamo se da će neka od navedenih metoda doista pozitivno djelovati na vas. Na kraju krajeva, imamo samo jedan život i doista ga ne vrijedi provesti u neprestanoj brizi i grču jer na toliko toga apsolutno ni nemamo utjecaj. Zato budimo opušteniji ovdje i sada.

Moglo bi vas zanimati i: Svi smo nadareni za nešto, ali kako otkriti koja je naša strast?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti