Kako njegovati ljubav i poslije više godina

by Anđela Sabranović
ljubav-slowliving

Voljeti i biti voljen je ono najvrjednije, a ipak tako često u odnosima sa sobom, ali i s drugim ljudima krenemo tu ljubav jednostavno podrazumijevati.
Kada upoznamo tu samo našu osobu, prvi mjeseci su čarobni. Živimo za zajedničke trenutke, nadopunjujemo se i doslovno nam ne može biti dovoljno vremena s tom osobom.

S godinama se naravno izgubi ta početna zaljubljenost, ali na njezino mjesto polako dođe ljubav, odnosno barem bi trebala doći.
Mnogi danas žive u odnosima iz navike, straha od osude okoline, nametnih obrazaca ponašanja, zaboravljajući kako imamo samo jedan život i niti jedan jedini dan svog života nećemo moći živjeti više puta.

Zato je najprije važno postaviti si pitanje volimo li mi doista osobu s kojom živimo život. Ako je odgovor potvrdan i ako u dubini sebe vjerujemo kako ta osoba obogaćuje naš život, postoji jako puno načina na koje možete njegovati ljubav i poslije puno godina.
Neke od njih smo izdvojili u nastavku.

Volite sebe

Sada se sigurno pitate kako je to povezano s njegovanjem ljubavi koju imate s drugom osobom. Zapitajte se prije svega volite li vi sami sebe kada ste nesretni, nezadovoljni, kada mjesecima niste uradili nešto lijepo kako za svoju dušu, tako i za svoje tijelo… Onda je sasvim sigurno da ne možete očekivati ni od druge osobe da vas voli u takvom izdanju. Razmislite što vas to doista čini sretnim i pronađite vrijeme u danu za to. Možda vam samo treba svako jutro sat vremena za tjelovježbu ili šetnju, doručak u miru uz neku knjigu ili više druženja s prijateljicama. Otkrijte što je to što vam u životu nedostaje. Vaša sreća odrazit će se na sve vaše odnose.

Fokus na dobro

Kada se tek zaljubimo skloni smo vidjeti samo vrline i prednosti te osobe. S druge strane godinama postanemo skloni preuveličavanju mana i nedostataka voljene osobe. Podsjetite se svaki dan (da, dobro ste pročitali SVAKI DAN) svih prednosti koje posjeduje osoba koju volite i recite joj kako ste zahvalni na svemu lijepom što dijelite u svakodnevici, pa bila to i samo jutarnja kava. Kada promijenite fokus, sigurno će doći još mnogo lijepih trenutaka

Stavite se na mjesto druge osobe

Svi mi htjeli to priznati ili ne često u svojim glavama mislimo kako smo mi ti koji savršeni u odnosima. Ipak, trebamo razumjeti kako postoji više jezika ljubavi (preporuka knjige: “5 jezika ljubavi”) te kako možda naš partner ljubav izražava tako što nam svaku večer napravi čaj ili izvede djecu van dok se mi odmaramo, a nama je iskazivanje ljubavi kuhanje ili pospremanje. Kada to shvatite znat ćete kako su često vaše svađe zapravo proistekle iz običnih nesporazuma.

Samostalno vrijeme

Izuzetno je važno da partneri uživaju u zajedničkom, kvalitetnom vremenu, ali je isto tako važno da svatko od vas ima vrijeme za sebe i svoje interese. Umjesto da sputavate jedno drugom u druženjima s  drugim ljudima, potičite se jer ćete se jedno drugom vraćati u sretnijim verzijama.

Uvijek pronađite vremena za ljubav

Danas kada imamo obveza više nego ikad, ponekad je doista teško pronaći vrijeme za partnera. Zato je izuzetno važno da vam to vrijeme bude prioritet. Mnogima su izgovor djeca, ali ako baka servis ili dadilju možete koristiti za posao možete i za večeru s partnerom, kino, šetnju ili bilo što, što vas raduje.

Za kraj zapamtite da je važno prebaciti fokus na način na koji vi volite umjesto da stalno gledate kako ste vi voljeni. Vremenom će vam se sasvim sigurno vratiti sve lijepo što činite za vaš odnos. Zvuči jednostavno, ali je doista tako. Kada nekog doista volite fokusirani ste na njegovu sreću, a kada tako razmišljate i vaša će doći. Prije nego što očekujete!

Moglo bi vas zanimati i: Kad nestane želja za seksom, probudite je prirodnim putem

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti