Kako izbjeći napetost i nesuglasice ovih blagdana

by Dalia Žmegač-Kunić

Svi mi znamo za pojam predblagdanskog ludila i stresa. Svatko pripreme za božićne i novogodišnje blagdane proživljava na svoj način, no jedno je sigurno – u to vrijeme smo svi u desetoj brzini.

Kupujemo darove, žongliramo s financijama kako bismo osigurali blagdansku trpezu i ukrase, igramo lovice s vremenom te na kraju priče muku mučimo s lošim raspoloženjem, preopterećenosti, pritiscima obitelji i posla koji se treba završiti do kraja godine itd. Razmislite želite li zaista ove blagdane provesti u takvoj atmosferi i dočekati božićno vrijeme uz napetost ili opuštenost. Ako vam je u teoriji sve jasno, a ne znate ni sami kako biste u praksi mogli izbjeći razne napetosti, pročitajte naše savjete kako sve to zaobići i ostati pribrani.

Smanjenje prevelikih očekivanja

S obzirom da je Božić blagdan tijekom kojeg se slave jednostavnost, ljubav i obitelj, vjerujemo da vam je itekako jasno da nije toliko važno hoćete li ove godine uspjeti odabrati božićnu jelku kakvu ste zamišljali, ukrase u određenoj boji i hoće li vam blagdanski kolači ispasti dobro. Pokušajte svoj fokus staviti na relaksaciju i povezivanje s najdražim osobama, iskoristite ovo vrijeme da se dublje povežete na emotivnoj razini, da razgovarate o lijepim temama i jedni drugima budete podrška, a ne okidač za dodatni stres i nervozu uz neugodna i nepotrebna pitanja i očekivanja koja ne vode nigdje.

Poticanje dobrog raspoloženja

Dobro raspoloženje nije mitsko stvorenje iz crtanih filmova koje je u stvarnosti zaboravljeno i nemoguće postići. Baš naprotiv, predblagdansko doba idealno je za stvaranje hormona sreće i poticanje zajedništva, više iskrenih osmijeha i toplih zagrljaja. Razmislite što je vama okidač za poticanje dobrog raspoloženja. Napravite popis i krenite u lov na sreću. Volontirajte, darujte druge nematerijalnim stvarima, recite jedni drugima nekoliko ohrabrujućih i lijepih riječi, uživajte u adventskim delicijama uz lampice, dobro društvo i super muziku koja opušta i čini da se osjećate bolje i zaboravite na sve brige koje vas inače more u životu.

Fokus na obitelj

Obitelj i zajedništvo. To je poanta božićnih blagdana. Vjerujemo da neke članove obitelji nije lako razumjeti i da vam njihovo prisustvo stvara nervozu, a možda ste se susreli i s gubitkom dragih ljudi pa vam blagdani stvaraju stres zbog forsiranja obiteljske atmosfere koju nemate ili ne želite imati. Kako biste sve to izbjegli, prakticirajte vođenje dnevnika zahvalnosti i pokušajte se svaki dan fokusirati na sve one lijepe stvari koje vam donose radost u život. Nabavite kućnog ljubimca i posvetite se vremenu s njim. Zaboravite na stres i pronađite vlastiti smisao u cijeloj blagdanskoj zbrci.

Kvalitetan odmor

Pokušajte se ovih blagdana dobro odmoriti. Neka vam kućna prašina, pečenje kolača i ukrašavanje okućnice ne bude prioritet, nego fokus usmjerite na svoje mentalno zdravlje. Uzmite si vremena koliko god možete i trebate da se dobro i kvalitetno naspavate i podignete energiju koju ste izgubili uz stresne i užurbane dane.

Moglo bi vas zanimati i: “Ovih blagdana usredotočite se na zahvalnost i odvojite vrijeme za sebe” – u razgovoru s Ivonom Hemen otkrijte sve o umjerenosti kojoj nastojimo težiti i ovog prosinca

Razgovarala: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!