Jutarnje buđenje vam je stresno? Evo kako može biti nježnije

by Anđela Sabranović

Prodorni zvuk alarma, snooze, pa još jedan zvuk alarma i tako u krug… Svaki od tih alarma je jednako iritirajući, ali teško vam je prekinuti tu čudnu naviku odgađanja alarma i konstantnog jutarnjeg stresa…
Ne brinite se, ima nas još koji prolazimo isto. Istraživanja pak dokazuju kako se jutarnji stres može negativno odraziti na naš cijeli dan te je doista važno pronaći način da jutra počnemo laganije. Tako smo došli na ideju da istražimo načine za nježnije buđenje! Evo nekoliko prijedloga koji su nam se učinili vrlo korisni!

Aplikacija koja prati san

Danas imamo aplikacije koje prate faze našeg sna, ali i bude nas kada smo u najlaganijoj fazi sna.
Jedna od takvih aplikacija je i Sleep Cycle. To je alarm za buđenje nove generacije, koji uzima u obzir vaše željeno vrijeme buđenja, kao i trenutnu fazu sna u kojoj se nalazite. Svi smo primijetili da se nekad ujutro probudimo s lakoćom, a nekad imamo osjećaj da je jako teško probuditi se. Često to nema veze s time koliko smo vremena proveli spavajući. Znanstvenici su utvrdili da to ovisi o tome koliko dubokim snom spavate u trenutku kad zazvoni alarm: jeste li u plitkom snu, pred buđenje, ili u dubokoj REM fazi sna kad najčešće sanjamo.

Joga za razbuđivanje

Znamo da ranojutarnja tjelovježba ne zvuči primamljivo (barem ne većini ljudi), ali lagana joga za rastezanje koju možete raditi i u krevetu bi vam mogla postati omiljena aktivnost. Naime, uz nekoliko jednostavnih pokreta ćete pokrenuti svoj organizam i tako početi dan na jedan novi, bolji način. U nastavku možete pronaći nekoliko vježbi istezanja koje su idealne i za izvođenje u krevetu.

Temperatura u prostoriji

Znamo kako previše visoka, ali i niska temperatura u prostoru ne djeluju baš stimulirajuće na san. Stručnjaci smatraju da je idealna temperatura u spavaćoj sobi oko 17 stupnjeva. Naravno, nemamo svi iste preferencije te vi svakako trebate osluškivati sebe i svoje potrebe. Uz idealnu temperaturu, važno je i dovoljno prozračivati sobu, a dobro je i koristiti difuzor s eteričnim uljem lavande.

Rituali koji vas raduju

Znate onaj osjećaj kada se probudite u finom hotelu i odmah ste pomalo sretni i uzbuđeni jer znate da vas očekuje divan doručak? E pa i doma možete imati doručak ili pak neki drugi ritual zbog kojeg ćete se ipak malo lakše buditi jer znate da vas čeka nešto što volite. Zvuči kao mala promjena, ali doista može biti učinkovita.

Svjetlost

Pustite svjetlost u svoj prostor i spavajte bez spuštenih roleta. Uz to možete i razmaknuti zastore tako da vas ujutro dočeka pogled kroz prozor. Ako je to pogled na nebo ili drveće, još bolje!

Nježno buđenje je definitivno mala promjena za koju se zna da se može pozitivno odraziti na cijeli dan. Zato ga pokušajte prakticirati već od sutra. Nadamo se da će vam pomoći da pronađete svoju nasmijanu jutarnju verziju.

Moglo bi vas zanimati i: Tehnike disanja mogu učiniti čuda za opuštanje i riješiti vas stresa

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!