Još uvijek imate vremena pripremiti kožu za sunčanje – ako to baš volite

by Anđela Sabranović

Dolazi nam vrijeme u kojem svi maštamo o preplanuloj i blistavoj koži, ali prije nego krenemo raditi na svom tenu, potrebna je priprema kože za izlaganje suncu. Samo zdrava i njegovana koža je doista lijepa te bi nam svima upravo ta njega trebala biti veći prioritet od preplanulog izgleda. U nastavku smo izdvojili nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u pripremi za sunčanje.

Redovito hidratizirajte kožu

Kada kožu redovito hranite i njegujete, pomažete joj da rekonstruira zaštitni sloj koji joj pomaže da se bolje nosi s agresivnim sunčevim zrakama.
Kada je vaša koža zdrava i kreme sa zaštitnim faktorom će moći djelovati na pravi način i pružiti odgovarajuću zaštitu.

Piling

Možda je piling zadnje što bi vam palo na pamet prije izlaganja suncu, ali kada malo razmislite shvatit ćete kako je to zapravo logičan korak. Piling nam pomaže da se riješimo odumrlih stanica kože koje svojim akumuliranjem mogu spriječiti ravnomjerno tamnjenje.
Ipak, bilo bi dobro piling napraviti nekoliko dana prije izlaganja suncu te da svakako odaberete onaj koji će najviše odgovarati vašem tipu kože.

Prehrana za sunčanje

Možda na ovom popisu niste baš očekivali prehranu, je li tako? No, hrana bogata beta-karotenom zahvaljujući antioksidativnim svojstvima može unaprijediti zaštitu kože od UV zraka.
Odličan izvor beta-karotena su sljedeće namirnice: mrkva, batat, bundeva, marelice, kelj, grašak, rajčica, mango. Ove namirnice već sada možete intenzivnije uključiti u prehranu.

Depilacija

Kada je depilacija u pitanju, najvažnije pravilo prije izlaganja suncu jeste da je obavite pravovremeno. Dakle, večer prije izlaganja suncu nije opcija. Naime, netom poslije uklanjanja dlačica naša koža ostaje ogoljena i više je izložena direktnom suncu.

Postupno se izlažite suncu

Ako imate kožu koja je posebno osjetljiva a sunce, najvažnije je da je polako pripremate za sunčanje. Zato nemojte odmah prvi dan provesti sate i sate na izravnom suncu, nego postupno svaki dan pomalo produljite vrijeme izlaganja i naravno koristite odgovarajuću UV zaštitu za sunčanje.

Kada napravite adekvatnu pripremu kože, vaše uživanje u moru i suncu će biti potpuno i nećete dragocjeno vrijeme kojem ste se vjerujemo poput nas radovali tijekom cijele godine trošiti na oporavak od agresivnog djelovanja sunca.

Moglo bi vas zanimati i: Ulja za tijelo sa sjajnim česticama koja ćemo nositi cijelo ljeto

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti