Jeste li doista gladni ili jedete zbog dosade?

by Anđela Sabranović

Još od djetinjstva hranu povezujemo s nagrađivanjem ili je čak doživljavamo kao svojevrsnu kaznu. Tako nam je vjerojatno svima poznat scenarij u kojem “moramo” pojesti nešto zdravo kako bismo za nagradu dobili čokoladu.
Taj obrazac često nosimo u život pa na nezdravu, ali ukusnu hranu gledamo kao na nagradu koju si priuštimo kada se osjećamo loše. Osim što kroz hranu zadovoljavamo emocionalne potrebe, često jedemo i iz obične dosade.

Nutricionisti objašnjavaju kako unos hrane iz dosade bez da smo gladni često počinje kao neka bezazlena navika, ali vremenom postaje jednostavno dio nas te je nešto što činimo potpuno nesvjesno, a kalorije se naravno množe i množe.

Razlika između fizičke i emocionalne gladi

Fizička glad će nestati nakon što pojedete uravnotežen, hranjiv obrok, dok se emocionalna glad ne može riješiti tako jednostavno. Čak i poslije obilnog i kaloričnog obroka vi želite još. Jednostavno imate onaj osjećaj kao da vas ništa ne može zasititi. To su situacije u kojima nam je hrana utjeha. Tada je važno zastati i identificirati koji je to zapravo problem koji želimo zataškati hranom.
Ako shvatimo da nas zapravo ništa ne muči, ali svejedno ne možemo prestati jesti, tada se možda doista radi o prejedanju iz dosade. To možete povezati s onim večerima ispred TV-a kada potpuno nesvjesno jedete sve što stignete.
Najveći problem ove navike jeste taj što kada stalno jedemo između obroka svojim crijevima ne dajemo vrijeme da se uopće oporave.

U nastavku smo izdvojili nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da izbjegnete prejedanje iz dosade.

Šetnja

Skretanje pozornosti je ponekad najbolje rješenje. Sljedeći put kada dođete u iskušenje da večer provedete uz TV i vrećicu čipsa, jednostavno se spremite i izađite u šetnju. Ako pomislite da vam se baš i ne izlazi, samo pomislite na onaj osjećaj poslije prejedanja ispred TV-a i usporedite ga s osjećajem kada se vratite iz šetnje.

Zdrave grickalice za krizne situacije

Kada dođete iskušenje, jednostavno narežite voće ili povrće na prutiće i uživajte u zdravim i ukusnim grickalicama bez grižnje savjesti.

Zabranite si kupovinu nezdravih namirnica

Kada nemamo u svom domu ništa nezdravo, ne možemo ni upasti u zamku prejedanja iz dosade. Ako ipak osjetite presnažan poriv da tipa, naručite dostavu, pokušajte nazvati dragu osobu. Razgovor će vam vjerojatno skrenuti misli s čokolade ili grickalica.

Uživajte u hrani svjesno

Nitko ne kaže da ne smijemo uživati u hrani. Štoviše! Ipak, ono što je važno jeste da u svakom obroku uživate potpuno svjesno. Kada tako jedete, shvatit ćete da ni ne možete pretjerati jer ćete na vrijeme osjetiti sitost.

Unosite dovoljno vode

Često zamijenimo žeđ za glad i zato je veoma važno da vodimo računa o tome koliko vode pijemo tijekom dana. Ako pijete malo vode stalno ćete se osjećati “gladno” iako vam zapravo vaš organizam pokušava poručiti da je dehidriran.

Planirajte obroke

Kada nemamo točno isplanirane obroke, lako nam se može dogoditi da tijekom dana ne jedemo redovito te da večer provedemo uz hladnjak prejedajući se. Zato pažljivo planirajte obroke i ne jedite između njih.

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Moglo bi vas zanimati i: Poremećaji hranjenja nisu osobni izbor, nego psihički poremećaj

Možda će vam se svidjeti