JESENSKO OPADANJE KOSE – Kada se trebamo zabrinuti i postoji li rješenje?

by Anđela Sabranović

Gotovo svaka osoba ponekad dođe u situaciju kada se zapita je li pojačano opadanje kose koje se s vremena na vrijeme događa normalna pojava ili je to ipak znak za neku uzbunu… Svi se možemo složiti kako prepuna ruka kose (kod žena) poslije kupanja ne izgleda ni najmanje bezazleno, ali u stvarnosti najčešće nije razlog za brigu.

Ova pojava se najčešće događa upravo u jesen, a u nastavku donosimo više detalja.

Zašto kosa pojačano opada u jesen?

Naime, u prosjeku gubimo 50 do 100 vlasi dnevno, ali tijekom ljeta kosa je u fazi mirovanja i upravo zbog te faze dolazi do pojačanog opadanja u jesen.

To posebno dolazi do izražaja sredinom listopada te u studenom.

Zanimljivo je to što je utvrđeno da je ovo jesensko opadanje kose rezultat svojevrsne zaštite našeg organizma. Tijekom ljeta kada smo izloženi štetnim sunčevim zrakama, više kose ima ulogu štititi naše tjeme.

Fascinantno, zar ne?

Znakovi koji ipak zahtijevaju dodatni oprez su sljedeći:

– Znatno širi razdjeljak

– Kada kosu vežete u rep osjećate da je značajno tanja

– Usporen rast kose

Što može usporiti opadanje kose?

Kosa često i ženama i muškarcima snažno utječe na samopouzdanje te jako teško pada kada primijete da je gube. Ono što mnogi često zaboravljaju jeste da ljepota kose polazi od pravilne prehrane korijena. Zbog toga najčešće ne pomažu svi mogući preparati za kosu.

Korijen kose crpi svoju hranu iz krvožilnog sustava, a u njemu se nalaze informacije o svojstvima, kvaliteti, boji, obliku i snazi Vaše kose. Kako biste zadržali zdravu i bogatu kosu punu sjaja i snage, važno je primjereno nahraniti korijen kose. Stoga se preporučuje povremeno obogatiti svoju prehranu posebnim suplementima. Zato smo u nastavku izdvojili prijedloge njege uz dodatak suplemenata koji će doista pomoći kako ženama tako i muškarcima koje muči prekomjerno opadanje kose.

Njega kose sklone opadanju za žene

1. KORAK – Dodaci prehrani

Hårkontroll Original

Hårkontroll Original čini vašu kosu i nokte snažnima iznutra. To je dodatak prehrani koji je posebno kreiran kako bi osigurao ključne nutrijente za kosu i nokte.

 • Jača kosu i nokte iznutra.
 • Pridonosi jačanju kose.
 • Sadrži biotin, cink i selen.
 • Potiče mikrocirkulaciju vlasišta.

Hårkontroll Boost

Hårkontroll Boost vrhunski je proizvod za kosu, kožu i nokte koji pruža više od običnog dodatka prehrani. Zaista je moguće dodatno osnažiti kosu u teškim uvjetima, primjerice nakon ljeta i sunca, prilikom stresnog razdoblja ili uslijed neuravnotežene prehrane.

Provedena studija na Cynatine® HNS u trajanju od 90 dana pokazala je senzacionalne rezultate. Ispitanici su potvrdili da je došlo do smanjenja opadanja kose za 30% i jačanja kose za 12%. Ispitanici su naveli da je kosa vidljivo sjajnija i bujnija.

2. KORAK – Šampon

Hårkontroll šampon je hidratizirajući i obnavljajući šampon koji intenzivno njeguje sve tipove kose. Ksilitol i laktitol uravnotežuju i obnavljaju, alantoin štiti kosu, ricinusovo ulje djeluje stimulirajuće dok pantenol provitamin B5 jača kosu i pomaže joj vratiti prirodnu mekoću i sjaj.

Svježi miris slatkog badema dominira šamponom. Ne sadrži silikone, parabene i SLS.

3. KORAK – Regenerator

Hårkontroll® regenerator je hidratizirajući i zaštitni regenerator koji intenzivno hidratizira i čini kosu mekšom, sjajnijom i zaštićenom. Ksilitol i laktitol, alantoin i pantenol provitamin B5, pomažu kosi vratiti mekoću i sjaj.

Njega kose sklone opadanju za muškarce

1. KORAK – Dodaci prehrani

Hårkontroll man boost

Dodatak prehrani u kombinaciji patentirane molekule keratina – Cynatine® HNS, cinka, bakra i vitamine B skupine (B3, B5, B6 i B8) koji hrani korijen kose.

Hårkontroll Boost namijenjen za muškarce sadrži jedinstven i visoko topiv patentirani ekstrakt keratina Cynatine®HNS koji se veže za prirodni keratin u folikulu vlasi i ima sposobnost revitalizacije oštećene kose te sprječava gubitak kose kod muškaraca.

Djelovanje Hårkontroll Boosta klinički je dokazano a rezultat je smanjen gubitak i lomljivost kose.

2. KORAK

Hårkontroll man šampon protiv opadanja

HårkontrollMan šampon za jačanje kose kod muškaraca dubinski čisti kosu te učinkovito uklanja masnoću, nečistoće i znoj. Sadrži klinički dokazan biljni ekstrakt RootPrepTM  koji doprinosi obnovi elastičnosti, volumenu i snazi rastuće kose.

RootPrepTM ekstrakt učinkovito djeluje kroz sinergističko djelovanje zelenog čaja, ružmarina i žutog kokotca:

 • Uklanjane čistoće s kose i vlasišta
 • Vraća normalno stanje vlasišta
 • Jača kosu i vraća elatičnost

3. KORAK

Hårkontroll man intenzivni serum protiv opadanja kose

Hårkontroll Man serum za intenzivni rast kose sadrži klinički dokazan biljni ekstrakt RootPrepTM koji utječe na volumen kose i vitalnost. Serum sadrži klinički dokazano učinkovitu kombinaciju ekstrakata drva europskog ariša, zelenog čaja, ružmarina, alfa alfe, žutog kokotca i hmelja. Kombinacija aktivnih sastojaka pomaže korijenu kose da prijeđe iz stanja mirovanja u aktivnu fazu rasta. Serum potiče rast kose te kosa postaje bujnija, jača i zdravija.

Djeluje protuupalno, pospješuje ponovnu aktivaciju folikula i potiče mikrocirkulaciju vlasišta. Kombinacija aktivnih sastojaka pruža kosi sve potrebne nutrijente kako bi stanice iz faze mirovanja prešle u fazu aktivnog rasta.

 • Uklanja nečistoće i masnoću s vlasišta
 • Poboljšava volumen i jača kosu
 • Štiti i jača tanku i nježnu kosu
 • Poboljšava elastičnost

U periodu od 20. do 31.10. očekuje vas 20 % popusta na cijelu Hårkontroll liniju na www.harkontroll.hr.

Predloženi koraci predstavljaju idealnu njegu kose koja je sklona opadanju, ali kada se radi o nekim ozbiljnijim, zdravstvenim stanjima, vjerujemo kako ćete vi sami osjetiti kada je vrijeme za uzbunu. Tada se svakako javite liječniku, a on će vas uputiti dalje. Naše tijelo nam često na suptilne načine sve poručuje. Važno je samo slušati ga.

Moglo bi vas zanimati i: #dermalogicahrvatska15 ROĐENDANSKA ŽELJA – Nova znanja i još učinkovitija njega!

Tekst: PROMO

Foto: PROMO

Možda će vam se svidjeti