Jasni znakovi da vam je hitno potrebna detoksikacija

by Vjera Pađen

Svakodnevno svoje tijelo izlažemo različitim toksinima – iz hrane, vode i zraka. Koliko god se trudimo živjeti zdravo, nakon nekog vremena dolazi do skupljanja toksina u tijelu što rezultira lošim tenom,nadutošću, nedostatkom energije, manjkom elana i naglim promjenama raspoloženja. Donosimo vam neke od jasnih znakova da je vašem tijelu potrebna detoksikacija.

 

Česte promijene raspoloženja

Stres je “ljepilo” za toksine koji oslabljuju naš organizam do te mjere da dolazi do pada energije u tijelu, zbog čega se pojačavaju osjećaji straha, nervoze, ljutnje i ljubomore. Naučite se opustiti – možda zvuči kao besmisleni savjet, ali ovo je najdostupniji i najjeftiniji lijek protiv stresa. Priuštite svome tijelu u danu barem 30 minuta mira. Pokušajte već danas doskočiti lošim navikama i stresu te umjesto cigarete posegnite za voćem ili čajem.

 

 

Nedostatak koncentracije

Tihi pokazatelj zatrovanosti tijela toksinima koji izaziva nelagodne reakcije je pad koncentracije. Kada dođe do toga, ne samo da gubimo volju za radom, nego i povećavamo mogućnost za napad panike, a time dodatno pogoršavamo situaciju.

Naše je tijelo poput kompjutera kojem je povremeno potreban restart. Naučite prepoznati jasne simptome koje vam vaše tijelo šalje i priuštite mu odmor – vježbom, boravkom u prirodi, druženjem ili unosom potrebnih minerala.

 

 

Slaba kvaliteta kože

Masna koža, akne, ispucani kapilari, miteseri…to su sve neke od posljedica nakupljenih toksina. Ti toksini sprječavaju prolazak nutrijenata kroz epidermu naše kože, a to dovodi do začešljenja pora. Napravite piling, stavite masku za čišćenje kože i hidratizirajte je nakon skidanja maske. Pijte puno vode, dobro se naspavajte i detoksikacija je zajamčena.

Nadutost

Užurbani dnevni ritam tjera nas da posežemo za nezdravim i brzom hranom, pa nataloženi šećeri i masti u kombinaciji sa stresom usporavaju naš metabolizam i uzrokuju lošiju probavu i nadutost. U ovom slučaju pate crijeva koja ne obavljaju svoju primarnu funkciju apsorpcije hranjivih tvari, što uzrokuje osjećaj gladi, koja rezultira prejedanjem i, naposljetku, nedostatkom energije. Kako biste to promijenili i riješili se nadutosti, u svoju svakodnevnu prehranu uvrstite što više sastojaka koji eliminiraju toksine iz organizma. Obogatite svoj dosadašnji jelovnik jabučnim octom, limunom, svježim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama te čajevima od koprive i maslačka.

 

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Detox voda : 3 zdrava i ukusna recepta

 

 

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pinterest, Pexels

Možda će vam se svidjeti