Ispod površine: fascinantna ulična izložba prikazuje stvarnost podmorja

Prošećite ispod površine u Zagrebu uz fotografije Gorana Butajle

by Anđela Sabranović

Uoči obilježavanja Dana planeta Zemlje, na zagrebačkom Zrinjevcu ovih dana možete naići na zanimljivu uličnu izložbu koja donosi očaravajuće podvodne fotografije Gorana Butajle.

Zastanete li i zaronite pogledom ispod površine, nećete se samo diviti: ovo je ujedno i jedinstvena prilika da otkrijete i stvarnu sliku jadranskog podmorja i njezinu jednako fascinantnu, ali i invazivnu stranu.  

Autor izložbe Goran Butajla je diplomirani inženjer geologije, instruktor ronjenja, podvodni fotograf i urednik koji često svjedoči razini ekološke krize podvodnih ekosustava. Svijet koji je zabilježio u ovoj uličnoj izložbi, u tjednu obilježavanja Dana planeta Zemlje, do 20. travnja možete pogledati na Zrinjevcu, a od 21. travnja na Europskom trgu.

Izložba je nastala kako bi s prolaznicima podijelila ljepotu hrvatskog podmorja i rijeka, ali i stvarno stanje podvodnih ekosustava te izazove njihova očuvanja. 

Podvodni kadrovi gorgonija, ali i invazivnih vrsta otvaraju oči, i to ne samo očaravajućom ljepotom. Saznat ćete o pravom prirodnom neprijatelju glavatih želvi i dupina te što se događa s plemenitim periskama u Jadranu i cijelom Sredozemlju, od alarmantnih činjenica, do nade koja postoji zahvaljujući ujedinjenim ustanovama koje se bave njihovom zaštitom duž hrvatske obale Jadrana.

Rješenje brojnih problema uvelike leži u zaustavljanju globalnog zagrijavanja, ali pogled ispod površine može biti korak u osvještavanju čovjekova utjecaja na bioraznolikost i na #MakeItCount korake koje može poduzeti svatko od nas.

Takve korake za stanovnike jadranskog podmorja čine i ronioci koji čiste podmorje od odbačenih mreža, a cilj je ove izložbe osvijestiti i o odgovornosti svih nas.

Uživajući u kadrovima podmorja, a uskoro i na plažama Jadrana i rijeka, Butajlina je izložba idealan je podsjetnik da osvijestimo koliko i sami utječemo na život ispod površine te preispitamo svakodnevne navike. Naposljetku, bioraznolikost rijeka i jezera čuva se #MakeItCount koracima na kopnu.

Izložba je projekt nastao u suradnji s tvrtkom Brown-Forman, kako bi iznad površine prikazala ljepotu, ali i trenutnu situaciju hrvatskog podmorja te mogućnosti očuvanja bioraznolikosti Jadrana te naših rijeka i jezera.

Održivost kao srž poslovanja tvrtke Brown-Forman očituje se u djelima: čak 99 posto materijala koji se koriste u njihovoj destileriji šalje se na ponovnu upotrebu ili recikliranje, a brojka bi uskoro mogla postati okrugla.

Uz to su pokrenuli i program očuvanja i zaštite bijelog hrasta i šećernog javora, a priča o savjesnom i umjerenom korištenju prirodnih resursa izvire na samom početku procesa, u pećinskom vrelu Hollow u Lynchburgu, Tennessee.

Bez djelovanja, nema promjena. Bez promjena, nema ni rješenja ni napretka – ni #MakeItCount trenutaka.

Moglo bi vas zanimati i: Bliži nam se Dan planeta Zemlje: Donosimo prijedloge na koje sve načine možete proslaviti

Tekst: PR

Foto: PR

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!