Ichigo ichie – japansko umijeće življenja u trenutku

by Dalida Tomek

Jeste li se ikada zapitali koliko uistinu uživate u trenutku, koliko živite u sadašnjosti i cijenite dar svakoga trenutka? Upravo je japanska praksa ichigo ichea ta koja vas vodi i podsjeća na važnost trenutaka i uživanja u njima. Svaki susret koji doživimo je jedinstven i obogaćuje naše živote jer se više nikada neće ponoviti na isti način.

Dopustimo li trenutku da izmakne bez uživanja, on će zauvijek biti izgubljen. Stoga, ispunjeniji i sretniji život teži životu u sadašnjosti, životu koji priznaje i cijeni dar svakoga trenutka. U nastavku izdvajamo pravila kojima se vodi japanska filozofija ichigo ichiea.

Japanska praksa ichigo ichea

Ne odgađajte posebne trenutke. Neka misao i pitanje sada ili nikada postane vaša misao vodilja. Prilike se pružaju jednom, a ako ih ne prihvatite one će zauvijek biti izgubljene. Svaki novi susret ili događaj će na poseban način obogatiti vaš život.

Ostanite u sadašnjosti. Putovanja u prošlost i budućnost gotovo su uvijek beskorisna, a uz to oduzimaju vrijeme. Ne možete promijeniti ishode događaja u prošlosti niti možete unaprijed znati što će se dogoditi. Zapamtite da sada i ovdje, u sadašnjem trenutku, žive sve mogućnosti.

Učinite nešto što do sada niste učinili. S vremena na vrijeme postavite sebi pitanje kada ste posljednji put učinili nešto prvi put. Pomaknite svoje granice, opustite se, predajte se trenutku i dopustite da u vama procvjeta nešto novo i posebno. Prisjetimo se Einsteina i njegove misli koja kaže da ne možemo uvijek raditi istu stvar i očekivati drugačije rezultate.

Živite kao da će se sadašnji trenutak dogoditi samo jednom u vašem životu. Upravo zbog ove misli je inspirativno pozdraviti se i oprostiti od najmilijih izrazom ichigo ichie kako biste osvijestili jedinstvenu i posebnu ljepotu svakog susreta.

Vježbajte svjesnost. Kako biste osjetili i doživjeli bogatstvo ljudske percepcije, vježbajte slušanje, gledanje, dodirivanje, kušanje i upijajte mirise. To će vam omogućiti da budete oprezniji prema drugima te će povećati razinu empatije.

Meditirajte. Smjestite se u udoban položaj i opustite svoje tijelo i um. Meditacija je ta koja će vas udaljiti od svakodnevnih obveza i žurbe i podsjetiti vas na trenutke svjesnosti i ljepote života.

Uočite slučajnosti. Svijest o slučajnostima omogućuje nam da bolje čitamo znakove. Stoga, u dnevnik bilježite svakodnevne trenutke kako biste povećali sposobnost praćenja i uočavanja nevidljivih niti stvarnosti.

Ako vam se ne sviđa, promijenite. Mislite li da je vaša stvarnost previše dosadna i predvidljiva za život po principima ichigo ichija uvijek imate priliku stvoriti dinamiku i promijeniti ono čime niste zadovoljni.

Svako okupljanje prilika je za pravu zabavu. Nemojte čekati da se sve okolnosti poklope, da budete na odmoru, na putovanju, da dočekujete nečiji rođendan. Nisu potrebne posebne prilike kako biste se zabavljali, uz pravilan način razmišljanja svaki dan može biti prilika za zabavu i odličan provod.

Ugrabite što više posebnih trenutaka. Kao i kod ostalih aktivnosti, što više vježbate, rezultati će biti bolji i obilniji.

Moglo bi vas zanimati: Hara Hachi Bu: Japanski recept za dug i zdrav život!

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Pexels, Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!