zdravi-obroci-slowliving

Gotovo za pola sata – zdravi obroci za cijelu obitelj

by Anđela Sabranović

Moderni način života ne ostavlja nam puno vremena za „nakuhavanje“. Ako nemate spreman obrok za taj dan, na putu doma već vam se po glavi vrti kako ćete svima samo servirati sendviče. Zdravi obroci nisu nešto na što mislite u tom trenutku.

A što ako vam mi damo recepte uz koje zdravi obroci mogu biti i brzi? Provjerite, sačuvajte, pa možda vam nekad jednostavno olakšaju dan – i savjest.

Pripremili smo nekoliko obroka koji su taman za kasni ručak ili ranu večeru – ni pretjerano raskošni, ni pretjerano obilni, ali niti prelagani.

Pileći burgeri

Sastojci:

500 g mljevene piletine ili puretine

1 jaje

Žličica češnjaka u prahu

Papra i soli po želji

50 g (polu)tvrdog sira (najbolje Chedar) – ribanog ili izrezanog na kockice

1 mali luk sitno isjeckan

Krušne mrvice po potrebi

Priprema:

Spojite sve sastojke u zdjeli i promiješajte. Pokušajte raditi pljeskavice. Ako ne uspijete dodajte pomalo krušne mrvice sve dok ih ne budete mogli oblikovati. Pecite na vrućoj tavici na malo ulja. Pljeskavice su brzo gotove, posebno ako ih napravite tanje.

Poslužite u hamburger pecivu s dodatcima po želji ili kao same pljeskavice uz pire krumpir, na primjer (samo zato što je brže gotov od pečenog krumpira). Možete ga isto tako poslužiti i uz „samo“ salatu s više vrsta povrća.

Tjestenina s pestom od graška

Sastojci:

Tjestenina – najbolje debeli rezanci

Šalica i pol svježeg ili smrznutog graška

1 žličica limunove kore

Pola šalice ricotte

Sol i papar, začini po želji

Priprema:

Skuhajte i ocijedite tjesteninu, pa sačuvajte pola šalice vode u kojoj se kuhala.

Još dok se tjestenina kuha, u blenderu usitnite šalicu graška. Tom dodajte limun i ricottu, te još jednom uključite blender da se sve spoji. Neka dio graška ostane u komadićima. Začinite.

Smjesu s ricottom i preostali grašak dodajte tjestenini, te ulijte vodu koju ste sačuvali od tjestenine. Kratko prebacite na vatri, da se sve spoji.

Napomena: grašak možete kratko prokuhati prije početka, ali nemojte ga nikako prekuhati. Možete ga koristiti i sirovog, iako su oko sirovog graška mišljenja podijeljena. Neki ga bez problema preporučuju sirovog u salatama, a neki smatraju da je pretežak za probavni sustav.

Brzo varivo od crvene leće

Sastojci:

200 g crvene leće

500 grama pelata rajčice

1 luk

2 veća ili 3 manja krumpira

Sol, papar i začini po želji

Temeljac, ako imate

Priprema:    

Luk i krumpir sitno nasjeckajte, pelate usitnite. Možete koristiti i gotovi umak od rajčice umjesto pelata, ako ne volite komadiće. U lonac stavite maslinovog ulja, pa dodajte luk i začine, pa kad se luk malo poprži i krumpir. Leću isperite dok ne prestane puštati bjelkastu vodu. Dolijte malo vode, pa pustite da kratko krčka. Kad voda ispari, dodajte leću, promiješajte. Nakon minutu dodajte začine, pelate ili umak od rajčice, te vodu ili temeljac. Kad zavrije kuhate oko 15 minuta.

Ovo je varivo uistinu brzo gotovo, a možete ga raditi i u verziji bez krumpira – leća će biti sasvim dovoljna, a vole ju i djeca. Isto tako, možete na samom početku dodati i nasjeckanu piletinu ili puretinu.

Ova jela mogu biti gotova uglavnom za pola sata, možda vam zatreba nekad 5-10 minuta više, ali uistinu je brzinski gotovo. Tako da će obitelj brzo biti za stolom i prepričavati dnevne zgode. Dobar tek!

Moglo bi vas zanimati i: Brza i neobična juha od brokule

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!