Brinemo li više o kućanskim aparatima u kvaru nego o svom tijelu koje nas prehladom moli da zastanemo?

by Dalia Žmegač-Kunić

Iako jesen donosi čaroliju boja i uživanje u plodovima zemlje te ju većina percipira kao poželjno i lijepo godišnje doba, ona zapravo uz željeno osvježenje nakon dugog ljeta i sparnih dana, često osigura i hrpu prehlada. Niže temperature uz brojne druge faktore itekako utječu na naš imunitet i ni ne okrenemo se, a već se nađemo u vrtlogu kihanja, glavobolja, upala sinusa, dosadnog kašlja i visoke tjelesne temperature.

Međutim, ako malo bolje pogledamo, zbog brojnih obaveza s kojima se susrećemo u ubrzanoj modernoj svakodnevici, kao da svi slijedimo argument da nemamo vremena biti bolesni i stati na loptu kada se susretnemo s prehladom. Prehladu još uvijek kolektivno označavamo kao nešto nebitno i prolazno zbog čega se ne vrijedi previše brinuti i stati sa životnim aktivnostima.

Kada se dogodio taj moment u kojem nam je vlastito zdravlje prestalo biti prioritet?

Žene se često ismijavaju na račun brojnih muškaraca kada zalegnu u krevet i čekaju da obična prehlada prođe, a to je zapravo ispravan pristup u kojem vlastitom tijelu treba pokazati da ga čujemo i da ćemo nakratko zastati. Ne ignoriramo ni kućne aparate kojima povremeno pukne cijev ili automobile čiji se dijelovi istroše nakon određenog broja prijeđenih kilometara, nego ih servisiramo prema potrebi. Zastanemo i ne idemo dalje dok se to ne riješi. Zašto to nije slučaj i s našim organizmom koji ponekad pokazuje da mu je potrebno malo više pažnje i smirenijeg ritma uz adekvatan odmor i pristup koji preporučuje liječnička struka?

Prehlade također zahtijevaju ispravan pristup i bolovanje ukoliko je potrebno. Postulati koje treba slijediti prilikom izgradnje snažnijeg i otpornijeg imuniteta su općepoznati, no uvijek vrijedi ponoviti gradivo i potaknuti na više brige o vlastitom zdravlju. Stoga, kako biste prevenirali prehlade imajte na umu sljedeće savjete.

Održavanje higijene

Važnost pravilnog pranja ruku i predmeta koje često diramo, a na kojima se nakuplja mnoštvo bakterija već smo apsolvirali tijekom velike pandemije korona virusa. No, iako se situacija sa zastrašujućim virusom malo smirila, to ne znači da je virus nestao i da ostali virusi i bakterije ne mogu učiniti štetu vašem zdravlju. Održavajte i dalje redovitu higijenu i vodite brigu o svim smjernicama koje se propisuju u svrhu zaštite zdravlja.

Prozračivanje prostora

Prostorije u kojima često boravimo potrebno je redovito provjetravati unatoč tome što su zavladale niske temperature i hladni dani. Vlažnost zraka je komponenta koju je važno postići kako bi se spriječilo isušivanje sluznice i smanjila količina virusa u zatvorenim i grijanim prostorima.

Uravnotežena i raznovrsna prehrana

Jesen i zima nisu vrijeme kada je dobro iscrpljivati svoj organizam raznim dijetama. Važno je obratiti pozornost na uravnoteženu i raznoliku prehranu tijekom cijele godine, uz pojačano korištenje vitamina koji mogu pomoći u prevenciji i snaženju imuniteta. Također ne zaboravite ni probiotike.

Redovita tjelovježba

Iako vam se možda i ne da svaki dan boraviti na hladnom zraku i bicikl ste pospremili u garažu ili ostavu kako bi dočekao proljeće i sunčanije dane, postoje i druge opcije kako zimi ostati aktivan. Upišite plivanje ili se odvažite na tjelovježbu po svom izboru u dvoranama u kojima vam neće biti hladno, a uspjet ćete ostvariti tjelesnu aktivnost u skladu s vašim vlastitim potrebama i željama.

U svakom slučaju, važno je ne zaboraviti brinuti o vlastitom tijelu i naučiti slušati signale koje nam neprestano šalje.

Moglo bi vas zanimati i: „Obična“ prehlada – što će pomoći, što ne, a što neće odmoći

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!