Bili smo na 19. Bučijadi u Ivanić – Gradu, pročitajte naše iskustvo

by Dalia Žmegač-Kunić

Za buču ili bundevu kaže se da je kraljica jeseni. Kako i ne bi zaslužila takvu titulu kada donosi fenomenalnu rapsodiju okusa, dok benefitima za zdravlje uz njenu konzumaciju zaista nema kraja. Uz sve to, buča u Hrvatskoj ima i vlastiti festival koji se tradicionalno obilježava početkom listopada svake godine u Ivanić – Gradu. Popularna jesenska manifestacija, Bučijada, proteklog vikenda održala se u 19. izdanju.
Mi smo bili na Bučijadi te smo odlučili i s vama podijeliti dojmove.

Bučijada je u svojim prvim obilježavanjima nekako najveći fokus usmjeravala na prodajni dio i mjesto koje je slovilo kao prodajni sajam proizvoda od buče. Međutim, s godinama se program toliko proširio da je ona postala događaj koji je medijski izrazito praćen i koji se nerado propušta. To dokazuje mogućnost sudjelovanja na brojnim kulinarskim showovima, radionicama ukrašavanja buča, prilika za fotografiranje uz maštovite umjetničke instalacije od buča i sijena, iskustvo vožnje buča kočijom, mogućnost sudjelovanja u brojnim festivalskim natjecanjima i igraonicama za djecu, nezaboravni koncerti i brojne druge prilike za zabavu koju će voljeti cijela obitelj.

Za mene je Bučijada prije svega spoj tradicije i ljubavi prema gradu u kojem živim. Planove u periodu kada se treba održati ovaj festival ne radim već godinama i rezerviram sve dane trajanja za šetnju gradom, stvaranje uspomena i druženje s obitelji i prijateljima. Brojni poznanici ispitivali su me isplati li se doći, a moj je odgovor uvijek ispunjen subjektivnošću, ponosom i velikim uzbuđenjem. Jer… Bučijada to zaista i zaslužuje. Kako bih joj poklonila još malo hvalospjeva i potaknula sve vas koji niste mogli doći da to učinite dogodine, izdvojila sam nekoliko točaka koje su iz mog iskustva obilježile Bučijadu 2023. godine.

Umjetničke instalacije i ukrasi

Kakav bi to festival buče bio kada se ona ne bi nalazila na svakom koraku. Upravo zato, Turistička zajednica Ivanić-Grada, rado omogućava ukrašavanje grada svake jeseni s maštovitim ukrasima od buča, sijena i cvijeća. Iz godine u godinu, kreativnosti zaista nema kraja, i to je ono što mi je, između ostalog, jedno od najdražih iskustava tijekom trajanja festivala. Teško je opisati osjećaj koji osjećam dok šećem tako ukrašenim gradom i gledam kako sunce obasjava zelenilo i plodove jeseni poslagane u šarene bučo kupove. Zahvalnost je svakako dio miksa tih osjećaja, a slijede ju i divljenje, ponos i sreća što imam priliku živjeti u ovom gradu i često promatrati prizore koji mi se urezuju u sjećanje i dušu.

Rapsodija mirisa i okusa

Svake godine ispočetka, Bučijada iznjedri neko novo otkriće i na kulinarskom području, stoga osim već dobro poznatih bučnica, kremšnita od buče, cheesecake od buče, bučo pralina, piva od buče i slično, ova godina donijela nam je i preukusna jela popularnih chefova Melkiora Bašića i Damira Tomljanovića. Naime, osim što su radili spektakularan rižoto od buče, na njihovoj kućici posjetitelji su mogli isprobati i crumble od buče i banane sa šlagom i bučinim sjemenkama. Iskreno, ta me slastica toliko oduševila da sam ju svrstala na osobni popis najukusnijih koje sam do sada probala.

Bogat program za sve uzraste

Najjednostavnije rečeno, bez ikakvog pretjerivanja – Bučijada je toliko zabavna i bogatog programa da na njoj nije moguće ostati ravnodušan ili se ne zabaviti. Osim što možete otkriti novu ljubav prema ovoj namirnici, imate priliku istražiti brojne domaće proizvode od buče, poslušati super glazbu, prošetati slatkim gradićem i snimiti super kadrove za vlastitu galeriju, ali i vlastita sjećanja. Ako imate djecu, pružit ćete im nezaboravno iskustvo istraživanja prirodnih materijala i upoznavanja plodova jeseni kroz maštovite dječje radionice i program o kojem će još dugo pričati, prepuni dojmova. Ovo je moja prva Bučijada na koju sam došla sa svojim djetetom koje ima tek nekoliko mjeseci i iako djevojčica još nije bila svjesna svega oko nje, fotografije koje smo snimili ispisale su i obilježile lijepe obiteljske trenutke za pamćenje.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Bučijada Ivanić-Grad (@bucijadaivanic)

Moglo bi vas zanimati i: Kremasti rižoto od bundeve s pancetom i parmezanom koji morate probati

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Facebook stranica Bučijada Ivanić-Grad, Dalia Žmegač-Kunić

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!