Ayurveda – ljetna sezona pitte nalaže vam da usporite

by Ana Carević

Ayurveda razlikuje tri doshe, vatu, pittu i kaphu. Pitta dosha predstavlja elemente vatre i vode, a s njome se povezuju i karakteristike ljetnih mjeseci kao što su vrućina, suhoća te dugi sunčani dani. Razlog je to zbog kojega se ljeto naziva sezonom pitte. Naime, ayurveda veliku važnost posvećuje godišnjim dobima i njihovim promjenama koje utječu na cjelokupno ljudsko biće. Zbog toga je potrebno uskladiti rutinu i živjeti u skladu s godišnjim dobima kako bi se uspostavila prirodna ravnoteža.

U sezoni pitte usporite

S obzirom na to da ayurveda nalaže život u skladu s godišnjim dobima koji ima učinak na cjelokupno zdravlje, za vrijeme sezone pitte fokus bi trebao biti na rashlađivanju kako bi sve tjelesne reakcije bile pod kontrolom. Pitta se, jednako tako, povezuje i s mentalnim, emotivnim i fizičkim reakcijama pa mogu nastupiti stanja poput bijesa, ljubomore i mržnje kao i razne infekcije, upale, žgaravica te groznica. Zbog svih tih čimbenika u ljetnoj sezoni biste trebali promijeniti prehranu i okrenuti se namirnicama koje hlade tijelo i na taj način sprječavaju mogućnost pregrijavanja. Osim toga, neravnoteža i nagomilana vrućina mogu nadražiti sluznicu što može rezultirati kasnijim razvojem alergija i peludnih groznica. Međutim, nije dovoljno samo promijeniti prehranu već je potrebno tijelu dopustiti da uspori. Iskoristite rana jutra i kasne večeri kada se možete rashladiti pod utjecajem mjeseca. Uz to, poželjan je i boravak uz mora, rijeke i jezera koji će tijelo dodatno rashladiti i umiriti što će se jednako dobro odraziti i na um. Koža u ljetnim mjesecima obično postaje suha i često iritirana zbog utjecaja sunčeve svjetlosti i soli pa pripazite na njegu i hidrataciju, a poželjno bi bilo s vremena na vrijeme opustiti se na nježnim masažama uljima koje će dodatno njegovati kožu.

Birajte slatke, gorke i trpke namirnice

Uz slatke i gorke namirnice ayurveda i pitta sezona u ljetnim mjesecima savjetuju i konzumiranje trpkih namirnica. Okus je to koji je najmanje prisutan u našoj prehrani, a nastaje iz kombinacije elemenata zraka i zemlje te je suh, hladan i lagan. Takve namirnice pomažu kod znojenja, krvarenja, zaustavljanja proljeva, imaju protuupalna svojstva, pročišćavaju krv, umiruju i pomažu u zacjeljivanju rana. Trpki okus karakterističan je za grah, leću, heljdu, raž, kvinoju, borkulu, šparoge, kruške, brusnice, kaki jabuke, kavu, čaj te začine kurkumu i origano. Od ostalih namirnica birajte integralnu ili rižinu tjesteninu, tikvice, batat, krastavce, rajčice u manjoj količini i komorač. Od mliječnih proizvoda su kozje mlijeko i sir, svježi sir i mozzarella dobro došli dok je najbolje poslužiti se kokosovim i maslinovim uljem. Uz kurkumu i origano hranu začinite korijanderom, lovorovim listom, bosiljkom, ružmarinom ili friškim peršinom.

Izbjegavajte obilne obroke i tešku hranu pa tako ovoga ljeta preskočite obroke koji u sebi imaju kiselo vrhnje, poriluk, češnjak, ciklu, hren, tvrde, pljesnive i slane sireve kao i crveno i pačje meso te morske plodove. Budući da začini poput chillija, đumbira u prahu, soje, gorušice i senfa uzrokuju pregrijavanje tijela nisu poželjni u ljetnim mjesecima. Kada je riječ o alkoholu, najbolje bi bilo izbjegavati ga, ali u slučaju konzumacije obavezno pijte i vodu. Uvijek prije posegnite za bijelim vinom ili pivom jer hlade dok crno vino i žestoka alkoholna pića previše zagrijavaju tijelo te mogu uzrokovati slabost i žgaravicu.

Najbolje je jesti između 10 i 11 sati jer se pitta dosha u tom razdoblju brzo akumulira. Osim toga, zaboravite na preskakanje obroka i gladovanje jer to niti malo ne pogoduje ovoj doshi. Za doručak birajte zobene pahuljice s mlijekom ili integralni kruh s džemom, a dobar izbor su i cijeđeni sokovi te voćne salate. Ručajte između 12 i 14 sati, a u ovaj obrok uključite cjelovite žitarice, batat, tofu i sezonske namirnice poput krastavaca i tikvica. Uvijek prije crvenog mesa izaberite ribu. Salate birajte za ručak, a u večernjim satima ih preskačite jer su teže probavljive. Večerajte do zalaska sunca.

Moglo bi vas zanimati: Ljeto i menstruacija: čuvajte intimno zdravlje

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti