Arheološki park Vrlovka – biser Hrvatske koji trebate posjetite otvara se ovoga vikenda

by Nataša Krstičević
vrlovka

Hrvatska je puna ljepota i sjajnih mjesta za uživanje, no mnogi još nisu čuli za Arheološki park Vrlovka. Evo prilike da se upoznate s nevjerojatnim ljepotama koje se nalaze u Općini Kamanje, samo desetak kilometara od Ozlja prema slovenskoj granici. Već ovoga petka otvaraju se vrata ove prirodne ljepote i čeka vas cijeli niz zanimljivosti koje će oduševiti cijelu obitelj.

Špilja Vrlovka nalazi se pored samog toka rijeke Kupe, tako da vas čeka prava prirodna poslastica. Da stvar bude bolja riječ je o lokaciji na kojoj je potvrđeno ljudsko obitavanje još od vremena neolitika, preko antike i srednjeg vijeka, pa sve do današnjih dana. Vjerojatno niste znali, ali ovo je mjesto gdje se kod indoeuropljana otvaralo nebo i tada se odvijala komunikacija između nebeskog i podzemnog svijeta. Ovo je mjesto bilo mjesto hodočašća. Bilo je to svetište gdje su se donosili darovi silama zla i silama dobra.

Ovog vikenda ima i još sadržaja

Osim same Vrlovke koja će vas očarati na prvu, imat ćete priliku i uživati u pikniku ili vožnji u kajaku. Za taj dodatni sadržaj dovoljno je da se najavite putem društvenih mreža Arheološkog parka Vrlovka i s lakoćom se možete pribilježiti za dodatne užitke u prirodi. Bit će tu uskoro i mogućnost jahanja, ali i cijelog niza dodatnog sadržaja. Posjetitelje očekuju i brojne zanimljive priče – od znanstvenih do zabavnih, a budući da se, zbog zaštite lokaliteta, špilja mora zatvoriti dio godine, očekuje vas i 3D tehnologija koja će vam omogućiti doživljaj špilje u mjesecima kada je zatvorena.

Ova 3D prezentacija zapravo je prava poslastica za djecu i odrasle jer ćete kroz nju proći kroz deset priča i deset lokacija. Saznat ćete sve o mračnim silama u koje su ljudi vjerovali, o nastanku špilje i dakako o šišmišima koji tu obitavaju. Osim šetnje špiljom, 3D tehnlogija virtualne stvarnosti ponudit će šetnju i druženje sa „živim“ mještanima neolitskog sela koje je obitavalo na ovom istom mjestu.

Produženi vikend za posjet

Ovaj biser Hrvatske otvara se ovoga petka, 27. svibnja, od 12 sati, a budući da je pred nama i praznični dan, ovaj je vikend produžen sve do ponedjeljka. Špilja će biti otvorena od 12 do 15 sati, ali na dan otvorenja i od 20 do 22. U petak će u sklopu programa otvorenja nastupiti i grupa „La Papa“.

U ovoj godini zamišljeno je da Park za posjetitelje bude otvoren samo vikendom. No, ako s vremenom interes bude veći, u Parku već sada razmišljaju o dodatnim terminima i sadržajima.

Arheo park Vrlovka svakako zapratite i na društvenim mrežama Facebook i Instagram. Tamo vas očekuju brojne zanimljivosti ove lokacije, ali i mogućnost da si rezervirate termin za piknik ili kajak.

Vidimo se u Kamanju! Samo sat vremena od Zagreba, samo sat i pol od Rijeke i svega pola sata od Karlovca.

Moglo bi vam se svidjeti i: Tri vrha u tri dana – za produženi vikend produžite do Like!

Tekst i foto: PR

Možda će vam se svidjeti