Tri vrha u tri dana – za produženi vikend, produžite do Like!

by Nataša Krstičević
lika

Kako provesti produženi vikend koji nam uskoro stiže? Prije onih pravih ljetnih vrućina sunce nas mami na istraživanje netaknute prirode, upoznavanje prirodnih ljepota i opuštanje s obitelji i prijateljima. A dobro bi došlo i guštanje u domaćim specijalitetima! Sve to čeka vas na jednom trodnevnom događanju, nakon kojeg ćete se moći pohvaliti da ste posjetili u Tri dana – tri vrha. Da bi vam to uspjelo, ugostit će vas prelijepa Lika, i to od 28. do 30. svibnja – da, produženi vikend.

TZ općine Plitvička jezera, Općina Udbina i TZ grada Gospića zajedničkim snagama pripremaju za posjetitelje odličan program aktivnog odmora – osvajanja tri planinska vrha u tri dana. A tu su i svi oni popratni sadržaji uz koje će osvajanje vrhova biti još lakše. Lika i Ličani uvijek su dobri domaćini, uvjeravmo vas! Da se ne skrene s pravog, šumskog puta, pobrinut će se i profesionalni planinarski vodiči.

U suorganizaciju događanja uključeni su i Park prirode Velebit, HGSS stanica Gospić, PD Mrsinj i PD Željezničar. Planinarski, gastro i glazbeni sadržaji potpuno su besplatni za sve posjetitelje. Budući da penjačke ture nisu posebno zahtjevne, mogu ih savladati i osobe s lošijom kondicijom, kao i ljudi malih nogu. Za izletnike koji žele sva tri dana uživati u svježem planinskom zraku i upoznavati posebnosti ovoga kraja osiguran je i povoljan smještaj u Turističkom naselju Mrzlin grad, više informacija na: www.mrzlingrad.com

Vrh broj 1 – Mrsinj

Korenica je prvi domaćin penjanja do vrha Mrsinj, koji se nalazi na istočnom dijelu padine. To su zapravo ostaci srednjovjekovne utvrde „Mrsinj Grad“ (1112 m), nekadašnjega doma knezova Frankopana, a ispod kamenog vrha naziru se ostaci nekadašnje tvrđave. Utvrda Mrsinj Grad, osim obrambene, imala je i crkvenu namjenu. Bila je prvo upravno središte, gdje su stolovali biskupi Krbavske biskupije (od 1185. g.). Nakon osvajanja zelenog vrha, izletnici se spuštaju do turističkog naselja Mrzlin grad. Divan miris lovačkog gulaša iz kotlića, specijalitet ovoga kraja, s kojim ih očekuje domaćin u restoranu Ursula, uz glazbeni program, sigurno će razveseliti i najizbirljivije.

Vrh broj 2 – Ozeblin

Drugoga dana kreće se iz Udbine oko 10 sati. Otkrivaju se ljepote brda Ozeblin, s kojeg se može vidjeti čak 17 planinskih vrhova, a među njima i Sinjal, najviši u Hrvatskoj te ujedno i jedan od najviših vrhova planinskog lanca Dinarida. Na povratku je moguće posjetiti i poznatu Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. Izletnicima preporučujemo i razgledavanje mjesta Udbina, kao i vidikovca iznad povijesnog Krbavskog polja. Nakon penjačkih napora i upijanja ljepota netaknute prirode organizira se piknik na livadi za sve posjetitelje. Priprema se domaća janjetina, još jedan od poznatih i omiljenih ličkih specijaliteta, od kojeg okusni pupoljci pjevaju.

Vrh broj 3 – Oštra

Trećega dana, nakon šetnje po Gospiću, slijedi i treći izazov – brdo Oštra, vrh i kratka gorska kosa u blizini Gospića, četiri kilometara udaljena od središta grada. S vrha se pruža neodoljiv pogled na većinu velebitskih vrhova srednjeg i dijela južnoga Velebita. Ovo je i najkraći od tri planinarska uspona, a pri povratku samo treba slijediti primamljivi miris u podnožju, gdje sve planinare izletnike u selu Trnovac očekuje slasna kotlovina.

Postoje ta neka mjesta s kojih se pruža očaravajući pogled na prirodne ljepote, baš kao na  razglednici. E takve vam prizore nudi Lika. Ako se odlučite na ovu avanturu, uživat ćete na svježem zraku i u trenu zaboraviti na svakodnevnicu i obveze. Domaćini će se potruditi da vam boravak bude nezaboravan i da ponesete u škrinjici uspomena mnoge lijepe trenutke kojih ćete se dugo sjećati.

Moglo bi vas zanimati i: 5 ideja za vikend izlet

Tekst i foto: Rade Jug, Nikola Mraović, PD Mrsinj

Možda će vam se svidjeti