5 koraka za stvaranje vlastitog wellness retreata u udobnosti svog doma

by Dalia Žmegač-Kunić

Iako je wellness retreat uglavnom pojam koji opisuje event obnove tijela i uma, tko kaže da mi sami sebi ne bi mogli stvoriti slično iskustvo u udobnosti svog vlastitog doma?

Unutarnji mir za kojim svi nužno tragamo nije lako postići uslijed svakodnevice koja nam većinom servira stres i obaveze od kojih boli glava. Upravo zato, počeli smo prirodno tragati za holističkim iskustvima poput wellness retreata koje uključuju razne aktivnosti poput meditacije, vježbi disanja, zdrave prehrane i slično, a sve u cilju promicanja zdravog načina života, blagostanja i osobnog razvoja.

Ovakav tip eventa karakterističan je za mirne lokacije iz kojih je lako crpiti opuštajuću atmosferu i inspiraciju za obnovu energije, no naš dom može biti jednako inspirativno mjesto u kojem itekako možemo pronaći bolji balans i sklad u hektičnoj svakodnevici. Ne treba vam veliki budget, stručnjaci koje ćete platiti da vas educiraju i vode kroz program, niti prijevozno sredstvo kojim biste došli na pomalo zabačenu lokaciju. Dovoljno je samo malo volje, mašte i vaš put prema boljoj verziji sebe može započeti!

5 koraka uz koje ćete kreirati svoj retreat

Uz ove korake možete postići svoj idealni homemade wellness retreat:

Odaberite udobnost

Ako imate djecu organizirajte se s partnerom ili s bakama i djedovima tako da doista imate taj jedan dan samo za sebe. Ako živite sami ovo je korak koji preskačete, ali jako je važno da dom pripremite tako da taj dan ne provedete u kućanskim poslovima nego da se stvarno opustite.

U engleskom jeziku postoji sjajna riječ za atmosferu koja vam treba: cozy. Odaberite kutak u svom domu gdje se želite opustiti i uredite ga onako da samima sebi stvorite osjećaj udobnosti, ugode i opuštenosti kako biste na najbolji mogući način mogli uživati u ovom zanimljivom iskustvu.

Popišite željene ciljeve

Zasigurno postoji barem nekoliko razloga zbog kojih vas retreat zanima. Popišite ih na papir ili u vlastiti rokovnik. Postavite si realne ciljeve uz koje će vam biti lakše vizualizirati aktivnosti uz pomoć kojih ih možete postići. Iskoristie to vrijeme planiranja za iskrenu samorefleksiju i dublje se povežite sa sobom i svojim željama. Možete i iskoristiti ovu priliku da počnete s pisanjem dnevnika ako još uvijek ne njegujete tu praksu.

Stvorite ugodnu atmosferu

Poznato je kako ugodni mirisi mogu doprinijeti buđenju emocija koje želimo izvući na površinu. Odaberite mirise eteričnih ulja koja najviše volite i ne zaboravite glazbu. Streamovi poput Spotifya odličan su izbor za ovakve prigode. Odaberite žanr koji vam se sviđa i pustite da playlista stvara vaš ambijent iz snova.

Ne zaboravite na mindfulness

Bez mindfulnessa se danas teško u potpunosti opustiti i uživjeti u trenutak. Za to vam ne treba nikakvo iskustvo, vodič ili pomoć stručne osobe. Pratite svoje vlastito disanje, pustite misli da teku poput rijeke i svjesno se fokusirajte na jedinstvenost trenutka kojeg proživljavate. Ako ne možete umiriti svoje misli, pokušajte s vođenom meditacijom.

Zdrava i uravnotežena prehrana

Prije početka svog retreat dana pripremite sve namirnice koje bi vam mogle trebati i uživajte u svjesnoj pripremi hrane u kojoj ćete zatim jednako tako svjesno i uživati.

Pokušajte za vrijeme trajanja retreata istražiti i naučiti pripremati nove recepte s novim namirnicama koje još nikada niste isprobali. Postoje brojne vrste cjelovitih žitarica za koje zasigurno nikada niste čuli. Istražite neku egzotičnu kuhinju i začine, iskoristite sezonu domaćeg voća i povrća i uživajte u svjesnoj prehrani kako biste svom tijelu pružili ukusnu hranu i nezaboravno novo iskustvo.

Poanta svega je da transformacijsko iskustvo kojem težite može uz malo truda i volje biti provedeno na bilo kojem mjestu. Pokušajte uživati u pripremama i cjelokupnoj provedbi, povežite se sa samima sobom i počnite ubirati plodove te dugoročne koristi za svoje fizičko i mentalno zdravlje.

Moglo bi vas zanimati i: VEČERNJA RUTINA 2/3: U današnjem tekstu otkrijete dobrobiti večernje rutine za mentalno zdravlje

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!