Zašto je Danska zemlja s najsretnijim ljudima, saznali smo u razgovoru s Hrvaticom iz Danske

by Dalia Žmegač-Kunić

Prema svjetskom izvještaju o sreći, Danska već dugi niz godina uživa priznanje zemlje s najsretnijim ljudima. Osim snažne socijalne sigurnosti i dobre ravnoteže između poslovnog i privatnog života, Danci su fokusirani na stvaranje ugodnog okruženja kroz popularni hygge koncept uživanja u trenutku. No, zapitali smo se u čemu se još krije tajna njihove sreće i dobili smo odgovore.

Ta mala država na sjeveru Europe, može biti inspiracija po mnogočemu, a njene specifičnosti nas često potiču da i mi nastojimo živjeti svjesnije i sretnije. Osim toga, zanimalo nas je zašto je baš ta zemlja toliko posebna i zašto su njeni stanovnici među najsretnijima na svijetu te koje su nam kulturološke sličnosti i razlike.

U potrazi za odgovorima, porazgovarali smo sa Sabinom, Hrvaticom koja već godinama živi u Danskoj. Pročitajte intervju u nastavku.

Koje su najveće kulturne razlike koje si primijetila između Danaca i Hrvata?

Danska i Hrvatska kultura su doista vrlo različite, no i u nekim od tih različitosti mogu se naći sličnosti. Npr. humor – mislim da obje nacije doista cijene dobar humor, iako je on u potpunosti različit na sjeveru i na jugu. Hrvati se dosta vole šaliti na tuđi račun, dok se Danci većinom šale na svoj račun.

Nadalje, Danci jako poštuju osobni prostor, točnost i držanje dogovora. Jako rijetko se čovjek nađe u situaciji da netko odgodi dogovor u zadnji čas. Dogovori se planiraju nekad i mjesecima unaprijed, što znači da su kalendari detaljno popunjeni i rezervirani. Odgoditi tako nešto za njih može biti jako nezgodno zato što će druga osoba odjednom biti bez planova, a mogla je to vrijeme provesti radeći nešto drugo.

Također, s Dancima točno znaš na čemu si – znaš točno koliko dugo će trajati određeni termin (npr. kod frizera ili liječnika). Apsolutno uvijek će ti biti spomenuto koliko vremena nešto traje. Koncert, predstava, što god – počinje točno u minutu, baš zato što su im vrijeme i točnost jako bitni.

Danci su jako ponosni na svoju kulturu. Na svakom slavlju mogu se vidjeti danske zastave koje su glavna dekoracija. Isto tako, ako se rođendan slaviš u restoranu, restoran će donijeti dansku zastavu za stol – i svi će prisutni čestitati rođendan. U Hrvatskoj to doista nije tradicija. Hrvatska zastava se vidi u rijetkim, najčešće službenim prigodama, a definitivno se ne vidi na rođendanskim slavljima.

Koja je najveća specifičnost danske poslovne kulture?

Kad se priča o danskoj kulturi, uvijek se spominje taj „work-life balance“. To je doista jedna od najvećih značajki, ukorijenjena u danskoj kulturi. Roditelji s malom djecom urede napuštaju već oko 15 sati, zato što djecu treba pokupiti iz vrtića. (Bake i djedovi tu nisu toliko puno uključeni kao što je to slučaj u Hrvatskoj). No to je jednostavno tako i tu nema previše razgovora, s menadžerima, kolegama itd. Petkom se uglavnom s posla odlazi malo ranije. Ukoliko imaš nešto što moraš obaviti za vrijeme radnog vremena, to nije problem, fleksibilnost je zaista velika. Sve se temelji na povjerenju koje ne moraš zaraditi nego ti je zagarantirano. Hijerarhija je dosta ravna u većini kompanija. Menadžeri, kolege, profesori se oslovljavaju samo prvim imenom. Što se tiče poslovnog svijeta, nadređeni se odnose s jako puno poštovanja prema zaposlenicima, veliki je naglasak na zadovoljstvu zaposlenika pa se tako tijekom godine provode anonimne ankete o tome kako se osjećate na poslu i rezultati se analiziraju zajedno s nadređenim, te se zajednički stvara plan kako poboljšati odnose, procese itd.

Postoji li još neka karakteristika među navikama Danaca koju bi posebno istaknula?

Nešto što mi je ovako kulturološki zanimljivo i baš mi se jako sviđa kod Danaca, a razlikuje se od hrvatske kulture je darivanje. Sa svakim poklonom (rođendan ili slično) dolazi i kartica na koju se piše osobna poruka te se smatra nepristojnim otvoriti poklon prije nego što se pročita kartica. Pokloni se uvijek otvaraju ispred osobe koja ih je darovala. Poklon nosi neko značenje i na taj način, otvaranjem ispred osobe koja je provela vrijeme tražeći nešto lijepo za tebe, iskazuješ poštovanje i zahvalnost. Natjecanje za to tko će platiti račun je jako neugodno i nepristojno. Svatko će ili pokriti svoj dio ili će kod dogovora biti naznačeno ako te netko želi počastiti.

Što Danci najviše cijene u životu?

Janteloven je ”zakon”, odnosno vjerovanje kojim se Danci vode i koje pridonosi njihovom pogledu na svijet te načinu na koji se odnose jedni prema drugima. To nije legalni zakon, nego nešto što se prenosi s generacije na generaciju, a poanta je da smo svi jednaki. Glasi otprilike ovako:

Nemoj misliti da si bolji od drugih. Nemoj misliti da si pametniji od drugih. Nemoj misliti da možeš druge nešto naučiti.

Poanta je da čovjek bude skroman i da ne misli da je bolji od drugih. To se osjeća u svakom razgovoru s Dancem (barem 98 % onih koje sam ja upoznala u svojih 10 godina života ovdje).

U Danskoj je uobičajeno vidjeti zrele i starije osobe u teretani. Štoviše, stariji su jako aktivni i brinu za svoje fizičko zdravlje. Nitko nikog ne pokušava impresionirati i to mi je baš divno. Također u svakodnevnom životu, nitko ne govori o svojim autima, kućama ili financijama, niti se fizički ističe. Danci uglavnom neće voziti najnoviji auto, niti im se po fasadi vidi da stoje bolje financijski od drugih.

Imamo li nekih sličnosti?

Hrvatska i Danska kultura su baš jako različite. Kao što sam spomenula, što se tiče humora, tu postoji sličnost do nekog nivoa. Osim toga, uživanje u “iću i piću”. Mislim da u obje države postoji ta neka kultura okupljanja oko dobre hrane i uživanje u njoj. Osim toga, ne pada mi ništa drugo na pamet, no sigurna sam da tu ima još nekih sličnosti.

Što bi savjetovala Hrvatima koji žele preseliti u Dansku, kako se najbolje prilagoditi njihovoj kulturi?

Kratko i jasno – savjetovala bih svakome da poštuje njihovu kulturu zato što je ona Dancima jako bitna. Pri tome posebno mislim na obrasce ponašanja koje je naravno teško odmah usvojiti ili uopće identificirati. Savjetovala bih da budu otvoreni i da se ne drže prečvrsto svojih ukorijenjenih vjerovanja. Danskoj kulturi se lako prilagoditi ako si otvoren za to, baš zato što je danska kultura meni osobno vrlo posebna i divna.

Istražite dalje: Krenite s nama na pravo slow living putovanje poslije kojeg ćete poželjeti i sami otkriti čudesnu Gran Canariju

Razgovarala: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!