Kada smo mislili da znamo sve o hygge konceptu, najnovija knjiga “Moj hygge dom” nas je uspjela razuvjeriti

Hygge - primamljiv, jednostavan izraz, a iza kojega stoji prekrasan koncept življenja.

by Anđela Sabranović

Sjećam se, po prvi puta susrela sam se ovim izrazom prije šest godina pretražujući knjige u trgovini, na aerodromu u Amsterdamu. Zadubljeno sam gledala vanjski izgled korice dobro poznatog svjetskog bestselera kojeg je napisao Meik Wiking – Hygge ili Danski recept za sretan život.

Kratko sam, u brzini, prelistala knjigu, koju nisam odmah kupila, ali znala sam da je to moja buduća investicija.
Kontaktirala sam brata koji je već živio u Danskoj i pitala ga zna li što o tome i kako se riječ uopće izgovara.
Na internetu tada nije bilo ni blizu materijala o ovome kao danas. Krenula sam u pretraživanje, a prva stvar koju sam napravila jeste to da sam se zaputila u Dansku.

Praktično po hygge i u posjet bratu, naravno.
Sedam dana mi nije bilo dovoljno da upijem sve što mi se svidjelo u toj mirnoj državi u kojoj bih se mogla zamisliti i na dužem periodu.
Nakon putovanja, u moj dom stigao je već spomenuti bestseler, koji je netom preveden i na hrvatski jezik. Uživala sam u informacijama unutar knjige, u privlačnom i toplom tekstu, i još smislenije složenim fotografijama.

Nakon Hyggea, uslijedio je i Lykke, koju je isto napisao Meik Viking, a koji se ovoga puta konkretno bavi pitanjem – zašto su Danci najsretniji ljudi na svijetu. Po drugom posjetu Danskoj, sasvim sigurno, zaljubljujem se u njihov dizajn, minimalistički pristup, njihove ideje o udobnosti, opuštanju. Krenula sam se i sama više fokusirati na stvaranje ugodnog okruženja unutar naša četiri zida. Počela sam primjećivati smisao ideje koja je ležala iza ovog koncepta.

Iako sam vrlo selektivna – gotovo za sve imam svoj vlastiti filter, i najviše stvari volim raditi intuitivno mogu reći da sam usvojila mnoge danske principe, posebice kod odgoja djece, ali i skladnosti doma.

Kada se na tržištu pojavila knjiga Moj hygge dom praktično sam osjećala da mi nemaju što novo ponuditi budući da sam se toliko informirala na ovu temu i teorijski, ali ponajviše iskustveno.

Pa ipak, u isto vrijeme znala sam da ću je kupiti jer obožavam poslije podne piti čaj ili kavu i listati neopterećeno štivo kod kojeg ne postoje pravila čitanja. Koju god stranicu otvoriš pronaći ćeš nešto što inspirira. Knjiga je vizualno toliko smisleno dotjerana da ju ja i danas, godinu dana poslije sa guštom čitam jednako kao prvi put.

Zapravo jedan dubok otisak prsta ovog koncepta življenja ostaje urezanim u osvrtu na mentalno zdravlje čovjeka. Iako sada izravno svi o tome govore, Danci su pronašli interesantan način na koji će se čovjek brinuti o sebi, ali i o svemu oko sebe bez da to naziva stručnim imenima.

Nudim nekoliko karakteristika koje čine dom više ili manje hygge

Dakle toplina i udobnost su neizostavni elementi Hygge doma, obratite pozornost na mekane deke, udobne jastuke i tople teksture. Hygge potiče meku, toplu rasvjetu. Mekani, udobni komadi namještaja, poput udobnih fotelja i sofa, čine dom hygge još ugodnijim.

Svjetiljke s toplim svjetlom stvaraju ugodnu atmosferu. Preferiraju se prirodni materijali poput drva, vune i pamuka.

Kod dekoracije su Danci posebno pažljivi. Manje je više. Hygge cijeni jednostavnost u dekoraciji, izbjegavajući suvišne detalje i naglašavajući osnovne elemente.

Mjesto za zajedništvo: Dom po hygge principima ima prostor za dijeljenje trenutaka s obitelji i prijateljima.

Miris igra važnu ulogu.
Svijeće, mirisne svjetiljke ili svježe cvijeće dodaju ugodne mirise prostoru.
Priprema toplih napitaka: Hygge uključuje uživanje u toplim napicima poput čaja ili kakaa. To stvara osjećaj ugode.

Svjež zrak: Prozračivanje doma i uživanje u svježem zraku također su dio hygge pristupa.

Ukratko, dom po hygge principima je prostor koji potiče osjećaj udobnosti, topline i prisutnosti, gdje se cijene jednostavni trenuci radosti i zajedništva.

Kroz ovu knjigu teče deset danskih glavnih vrijednosti:

  • Tolerancija
  • Socijalna država
  • Sloboda
  • Povjerenje
  • Jednakost
  • Spolna ravnopravnost
  • Jezik
  • Kršćansko nasljeđe
  • Hygge
  • Udruge i volontiranje

Odrasla sam uz igru, karte, šah, različite društvene igre bez kraja, i volim to što je knjiga prožeta sjajnim alatkama koje potiču na povezivanje s drugima. Igra je i za Dance jedna od najvažnijih alatki za opuštanje. Meik smatra kako bismo igru trebali uključiti i u poslovni život, u odnose koje gradimo sa kolegama kako se ne bismo doživljavali previše ozbiljno. Ja bih ovo rado uvela u sve naše sustave.

Kada bih u sedam rečenica morala opisati srž ove knjige idući tekst bio bi baza.

“Najvažnija stvar u životu nije stvar; to je trenutak.”

“Sreća se nalazi u malim stvarima: toplina čaja, dobra knjiga i ugodan zagrljaj.”

“Hygge nije samo riječ, to je način života koji slavi jednostavnost i radost u svakodnevnim trenucima.”

“Važno je stvoriti prostor u kojem se osjećate sigurno, opušteno i voljeno.”

“Najljepši dom je onaj ispunjen ljubavlju, smijehom i toplinom prijateljstva.”

“Pronađi radost u malim stvarima, jer su one često najvažnije.”

“Hygge je umjetnost uživanja u sadašnjem trenutku bez brige o budućnosti.”

Ovi citati odražavaju osnovne vrijednosti hyggea i naglašavaju važnost jednostavnosti, udobnosti i prisutnosti u životu.

Atmosfera koju podrazumijeva hygge nije rezervirana samo za dom, stoga osmijeh na lice i u pohod na življenje života o kojem maštate.

Moglo bi vas zanimati: 6 koraka do hygge koncepta u vašem domu

Tekst: Inga Marić

Foto: Inga Marić

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!