Wabi Sabi – Japanska filozofija kao utočište za sve koji žele pobjeći od konzumerizma

by Dalia Žmegač-Kunić

Budući da smo već na sredini prosinca, itekako možemo iskusiti svo to obilje i materijalizam koji nas obasipa sa svih strana, zove nas i mami da kupimo što više bliještećih ukrasa i delicija koje miluju naša nepca. Ponekad nam se čini da se potpuno izgubimo u svemu tome i da iz godine u godinu postaje sve gore kada je obilje u pitanju. Više ne znamo u kojem smjeru bi prije gledali, što bi kupili sebi i svojim dragim ljudima i kako bismo se ponašali u vrijeme Adventa i božićnih blagdana.

Kako u svemu tome ponovno pronaći jednostavnost i vratiti se onim ispravnim vrijednostima koje blagdan Božića zapravo znači? Ako nemate punu kuću blagdanskih ukrasa i lampica, uopće ne znači da ste Grinch i da zaslužujete osudu. Svatko treba moći odabrati živjeti po načelima koja ga vesele i ispunjavaju. Potpuno je u redu ako je to nešto što odskače od odabira većine. Kada je uređenje doma u pitanju, inspiraciju ponovno možemo pronaći u istočnim filozofijama koje vječno nude dobra rješenja.

Wabi Sabi nije novi moderan naziv neke gastro inovacije niti neki zabavni ples s Tik Toka. Taj naziv vežemo uz drevnu japansku filozofiju koja u središte stavlja jednostavnost, skromnost i fokus na sve one vrijednosti koje zapravo oplemenjuju naše živote. Kada je naš dom i svakodnevica (osobito u predblagdansko vrijeme) u pitanju, Wabi Sabi je idealno utočište za sve one koji žele pobjeći od konzumerizma i ubrzane svakodnevice prepune stresa i obaveza kojima nema kraja. Koncept su popularizirala budistička učenja, a naziv filozofije je spoj riječi wabi (potištenost) i riječi sabi (samoća). Prihvaćen je kao kompletan način života, a mi vam donosimo nekoliko zanimljivih načina kroz koje ga možete uključiti u svoj život i svakodnevicu.

Odabir intuicije u životu

Wabi Sabi filozofija oslanja se na intuiciju koju želimo slijediti u potrazi za autentičnošću i željom da slijedimo sve ono prirodno, bez nepotrebnih distrakcija povezanih s nepotrebnim uljepšavanjem životnih situacija. Uz pomoć svoje intuicije i otkrivanja Wabi Sabija, itekako možemo unijeti čaroliju u svoju svakodnevicu.

Prihvaćanje i slavljenje ljepote života

Život ne čine (samo) obaveze i vidljivi, materijalni dio kojem svi težimo da bismo preživjeli. Bogatstvo života krije se u našim umovima i srcima koje bismo trebali otvoriti i početi tražiti obilje u smjeru skrivene ljepote. Kakav god da život živite, čime god da se bavite, Wabi sabi moguće je implementirati ako pronađemo idealnu ravnotežu između onog što se mora odraditi i onog čemu težimo kako bismo se približili prihvaćanju prirodnih procesa i jednostavnosti koje nam naša svakodnevica može donijeti.

Prirodni ciklus rasta

Rast je nešto čemu svi težimo u svim fazama života, a neminovno je povezan s prirodom i njenim ciklusima, odnosno godišnjim dobima. U svakom ciklusu možemo pronaći ljepotu, jednostavnost i čaroliju, od jeseni koja odbacuje šareno lišće i donosi trulež i gubitak, do ponovnog otkrivanja revitalizacije u proljeće.

Otkrivanje malih stvari u životu

„Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno očima je nevidljivo.“ – tako glasi jedan od najpoznatijih citata omiljene priče o Malom princu francuskog pisca Antoinea de Sainta-Exuperyja. Inspirirani mudrostima Malog princa i Wabi Sabi filozofije, lakše je pronaći ljepotu u malim stvarima i u nesavršenosti prirodne jednostavnosti.

Zanimljivo je što Wabi Sabi možete upotrijebiti u svim aspektima svog života, od posla i svakodnevnog nošenja s obavezama i životnim izazovima, pa sve do uređenja interijera. Uz Wabi Sabi natjerajte se mrvicu usporiti u ovom hektičnom predblagdanskom razdoblju. Zastanite i udahnite život u svojoj punini, prihvatite ga baš onakvim kakav je i usredotočite se na sve one male stvari koje su zaista važne i koje čine da vam duša svakoga dana sve više raste.

Moglo bi vas zanimati i: Ikigai – kako živjeti po uzoru na ovaj japanski koncept?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!