Imamo pet ideja za održive blagdane

by Anđela Sabranović

Kada bi svatko od nas napravio samo jedan korak prema održivijem životu uvjereni smo kako bismo svi osjetili pozitivne globalne promjene.
Blagdani i općenito kraj godine je ono vrijeme u kojem smo svi spremniji na preispitivanje svog načina života.
Nitko od nas ne želi svjesno ostaviti planetu u lošijem stanju nego što je bilo kada smo na nju došli, ali činjenica je da je stanje iz godine u godinu sve alarmantnije.
Potaknuti tim razmišljanjem odlučili smo osmisliti održive blagdane koje uz samo malo spremnosti na promjene ove godine možemo imati svi.

Pakiranje poklona

Većina masovno proizvedenog papira za zamatanje i vrećica za poklone tiskana je neodrživim bojama i presvučena sjajnim folijama — koje se ne mogu reciklirati. Budite kreativni i zamotajte darove materijalima koje imate doma, poput starih novina, stripova ili papirnatih vrećica. Također, možete koristiti i tkanine, primjerice šalove… Možete koristiti i suho cvijeće, sušeno voće ili bilo što iz prirode. Jednostavno pustite mašti na volju i vjerujemo kako ćete na kraju biti oduševljeni izgledom svojih poklona.

Podržite domaće OPG-ove

Znamo kolike su gužve u supermarketima uoči blagdana i često mislimo da od toga ne možemo pobjeći. Zašto ove godine ne biste jednostavno sve što možete kupili od naših domaćih OPG-ova i tako izbjegli gužve, ali i dobili najbolje namirnice za svoj blagdanski stol?

Božićno drvce u tegli

Odabrati božićno drvce kada želite istovremeno čuvati okoliš je pomalo izazovno jer znamo da se umjetno proizvodi od plastike, a opet ni klasično živo nije najbolja opcija. Zato je odlična alternativa odabrati drvce u tegli. Ako imate dvorište, ovo drvce možete koristiti nekoliko godina, a ako je ipak preveliko za vaš dom, možete ga poslije blagdana posaditi negdje u prirodi. Drvce u tegli je idealan izbor i ako imate djecu ili kućne ljubimce jer ga je teško oboriti.

Donirajte

Možda u društvu imate osobu koja doista ima sve i kojoj je uvijek izazovno odabrati poklon. Možete napraviti “paket ljubavi” s osnovnim potrepštinama u ime te osobe i predložiti joj gdje ga može donirati. Osjećaj da smo nekome pomogli je ono najljepše što možemo osjetiti, zar ne?

Poklanjajte iskustva ili DIY proizvode

Znamo kako je modna industrija jedan od najvećih zagađivača okoliša, pa ipak često se za blagdane i dalje poklanja upravo odjeća. Umjesto odjevnog komada koji će se poslije nekog vremena zaboraviti, možete pokloniti iskustvo koje se pamti cijeli život, primjerice karte za predstavu, koncert, avionsku kartu ili nešto slično. Jedan od čestih poklona su i kozmetički proizvodi koji su ponekad prepuni štetnih sastojaka o čemu ni ne razmišljamo. Priroda nam nudi toliko divnih sastojaka koje možemo koristiti za njegu kože pa tako možete napraviti DIY kremu za lice, maslac za tijelo ili pak piling i pokloniti dragim ljudima. Kada uložite dodatni trud u poklon, to se uvijek osjeti…

Moglo bi vas zanimati i: Minimalistički Božić je ono što nam svima treba ove godine

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!