Udruga Sunce i Biotherm u akciji čišćenja prikupili 400 kilograma otpada kraj Trogira

by Anđela Sabranović

Ujedinjeni pod motom “It’s not water, it’s more” Udruga Sunce i Biotherm u akciji čišćenja prikupili 400 kilograma otpada kraj Trogira.

Na plaži Pantan kraj Trogira 19. listopada 2023. više od 50 sudionika prikupilo je 400 kilograma otpada. Automobilske gume, obuća i staklo, a najviše različitih plastičnih predmeta uklonjeno je u sklopu ove akcije čišćenja.

Osim što ugrožava ekološku ravnotežu, morski otpad također ima ozbiljne posljedice po ljudsko zdravlje, gospodarstvo i održivost prirodnih resursa. Cilj akcije čišćenja “It’s not water, it’s more”  je podizanje razine svijesti o brojnim prijetnjama i negativnom utjecaju zagađenja na morske ekosustave.

“Plaža Pantan je močvarno stanište za mnoge ptice za to je tolika količina plastike zabrinjavajuća. Ptice se mogu zapetljati u razne vrste plastičnih predmeta, uključujući plastične vrećice, omotnice, ribarske mreže i druge vrste otpada. Ovakvi incidenti često rezultiraju ozljedama ptica, uključujući ozljede krila, nogu ili kljunova, što može ozbiljno utjecati na njihovu sposobnost preživljavanja u divljini.” rekla je organizatorica Tea Kuzmičić Rosandić, stručna suradnica Sunca.

U posljednjih nekoliko desetljeća, svijest o važnosti očuvanja ptica diljem svijeta kontinuirano raste jer su tisuće ptica i njihovih staništa u opasnosti. Od rujna 2018. godine, projekt LIFE Artina – „Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu“. Projekt ima ambicioznu svrhu – razumjeti i procijeniti ključne negativne utjecaje koji pogađaju populacije morskih te namjerava pomoći proglasiti nova morska područja očuvanja značajna za ptice (POP područja). 

“Naše Jadranske ptice gregula, kaukal i sredozemni galeb suočavaju se s brojnim prijetnjama, uključujući prisutnosti morskog otpada. No, zadovoljstvo nam je što smo barem jedan mali dio zaštićenog područja prirode oslobodili od otpada.” zaključila je Kuzmičić Rosandić.

“Zagađenje otpadom svih vrsta voda je globalni problem stoga je Biothermu važno ulagati u ovakve akcije. U sklopu ove zajedničke misije Biotherm i Udruga Sunce 2022. godine,  po prvi puta su proveli akciju uklanjanja otpada s plaža i mora, a u 2023. godini, ova zajednička misija se nastavlja. Lokalno želimo pridonijeti globalnom cilju jer vjerujemo da beauty industrija može, i trebala bi, imati pozitivan utjecaj na naše more.” – kazala je Enrica Dukić, Biotherm PR, Community & Digital Manager.

“Od ove godine, Biotherm je podigao svoju ljestvicu održivosti. U odabranim Müller lokacijama u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Zadru mogu se pronaći Biotherm jedinice za reciklažu. Donesite praznu ambalažu bilo kojeg branda ili proizvoda i reciklirajte je u Biotherm jedinici za reciklažu i tako brinite o prirodi i okolišu, a naravno, svaka reciklaža se dodatno i nagrađuje. Postati Ocean Positive nije nešto što se može dogoditi preko noći; radi se o tome da uvijek budemo bolji u odnosu na ono što smo bili jučer.” kazala je Ana Kovačić, Biotherm Product Manager.

Zajedničkim snagama nevladinog i privatnog sektora gradimo svijet u kojem more i njegova zaštita ostaje naš najveći saveznik i najcjenjeniji dar. Ujedinjeni u brizi za hrvatska morska staništa i ptice koje ih nastanjuju, imamo moć donošenja pozitivnih promjena. Svaka akcija, ma koliko mala, ima velik utjecaj na očuvanje našeg okoliša.

“It’s not water, it’s more” – to je naša poruka i zajednički cilj za bolju budućnost našeg planeta.

Tekst: PR

Foto: PR

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!