Tri vrste doručka koje treba izbjegavati na godišnjem odmoru

by Anđela Sabranović

Doručak je najzdraviji obrok u danu. Njime pokrećemo naš organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim. Želite li dan započeti ukusno i zdravo te tijelu pružiti energiju, izbjegavajte ove tri vrste doručka, pogotovo ako ste trenutno na godišnjem odmoru.

1. Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše da su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak na prazan želudac trenutačno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrijednost, a osim lijepe boje ne sadrže ništa korisno niti lijepo za vaš organizam.

2. Pekarski proizvodi

Peciva, krafne i ukusni smotuljci od tijesta koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, no ti proizvodi također često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana. Znamo da vam je uz jutarnju kavu na moru najlakše posegnuti za nekim pecivom iz pekare kako ne biste izgubili dan, no potrudite se pojesti nešto hranivije, makar jabuku.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato je tijesto masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrijednostima koja su vašem organizmu prijeko potrebna za normalan rad. Volite li ujutro pojesti pecivo, odaberite ono od cjelovitih žitarica te ga premažite mliječnim namazom ili maslacem i marmeladom.

3. Teški, “zidarski” doručak

Zidarski doručak, kako se još naziva u slengu, podrazumijeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, bijeli kruh ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, takav doručak vašem tijelu doista nije potreban i ono će ga dugo i teško probavljati – pogotovo u toplim ljetnim mjesecima.

Velike količine nezdravih masnoća završit će u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koji su mu potrebni. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuhati i kombinirati uz krišku prepečenog kruha i čaj.

Moglo bi vas zanimati: 5 grešaka koje gotovo svi radimo za doručkom

Tekst: V. P.

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!