Tri razloga zašto dosada kod djece nije uvijek loša

by Dalia Žmegač-Kunić

Koliko ste samo puta čuli kako je nekome dosadno? Dosada se toliko puta provlači kroz mnoge izjave usputnih razgovora, da se već dobrano izlizala. Međutim, što se to skriva iza te toliko omražene imenice? Usudili bismo se reći, apsolutna nekreativnost i nezainteresiranost za svoj vlastiti boljitak.

Ipak, kod djece dosada znači savršen trenutak za odgoj. Kada je djeci dosadno, vi ste na savršenom poligonu za preuzimanje vodstva u punom smislu. Ne propustite im pružiti šarenu lepezu mogućnosti koje za njih skriva obična dosada.

Kreativnost

Upravo se kreativnost stvara i potiče kada je o dosadi kod djece riječ, a kreativnost kod djece znači nužnost za rast i razvoj u svakom smislu. Ne morate uvijek vi biti svojoj djeci stroj za izmišljanje igara i glavni planer njihovog dana. Dopustite im da sami istraže svoje vlastite mogućnosti i potaknu maštovitost.

Samostalnost

Kada djecu lišite svojih roditeljskih zadataka koje im svakodnevno zadajete i kada odlučite sebi omogućiti malo predaha od osmišljavanja njihovog dana i života, zapravo potičete njihovu samostalnost. Samostalnost u razmišljanju kako zabaviti same sebe jedna je od najzanimljivih vještina koju vaše dijete može steći jer predstavlja bazu za samodisciplinu i odgovornost za svoje aktivnosti.

Istraživanje

Djeca još uvijek nisu svjesna svojih mogućnosti, odnosno ne mogu sami procijeniti što im bolje leži i u kojem smjeru ići kako bi slijedili svoje snove. Uz dosadu oni mogu početi istraživati sami sebe. Ona im omogućava da razmišljaju o svojim mislima i osjećajima. Kasnije će se to razviti u emocionalnu stabilnost i osobni rast.

Ipak, kao i kod brojnih drugih stvari u životu, i kod dječje dosade ključ je u balansu. Ona se treba prakticirati, odnosno dopuštati djeci u idealnoj ravnoteži i u odgovarajućem kontekstu kako ne bi dovela do frustracije i negativnih emocija. Poticanje dosade koje dovodi do istraživanja novih interesa, ohrabrivanja na kreativnost i otkrivanja samostalnosti najbolje su prednosti koje možemo izvući u zdravom razvoju i odgoju djece.

Moglo bi vas zanimati i: Može li se dijete razmaziti? Odgovor smo pronašli u jednoj knjizi

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!