Tri načina za podizanje samopouzdanja

by Anđela Sabranović

Moglo bi se reći da je samopouzdanje jedna od ključnih osobina koje određuju uspjeh na gotovo svim područjima našeg života. Ako vam je netko rekao da biste trebali poraditi na svom samopouzdanju, a vi ste mislili da će vam za to biti dovoljan jedan video na YouTubeu ili vikend u kojem ste samima sebi napravili radionicu, nažalost, morat ćemo vas razočarati.

Biti samopouzdan nije lako te je potrebno mnogo truda, volje i vremena da počnete živjeti i razmišljati na takav način. Mnogi samopouzdanje pogrešno izjednačavaju s arogancijom ili sebičnosti, no činjenica jest da iza samopouzdane osobe stoji nešto potpuno suprotno. Takva osoba ima jasno izgrađenu sliku o sebi i svojoj pripadnosti, odnosno vrijednosti u društvu. Teško je moguće da neki pojedinac preko noći naruši tu sliku jer samopouzdana osoba vjeruje u sebe i svoje kvalitete, zna da živi dobar život i najčešće izazovima pristupa zrelo i odgovorno uz spremnost na konstruktivnu kritiku i dodatni rad na sebi bez narušavanja sklada.

Ako ste vi jedna od osoba koje nemaju dovoljno samopouzdanja, to nije kraj svijeta. Donosimo nekoliko načina koji će vam biti od pomoći za uljepšavanje slike o samima sebi.

OSVIJESTITE PROBLEM

Za snažno samopouzdanje je važno voljeti sebe i znati dovoljno o samima sebi. Primjerice, morate osvijestiti vlastite reakcije, kao i emocije koje u vama izazivaju nešto dobro ili loše. Ako vidite da postoji neki problem, osobito emocionalne prirode, zbog kojeg krivite sebe, priznajte si to. Naglas. I krenite u potragu za ispravnim rješenjem.

PO ČEMU SAM POSEBAN/A?

Zapitajte se po čemu ste posebni. Svatko ima kvalitete zbog kojih je poseban i jedinstven, stoga ni vi niste iznimka. Ukoliko ih još niste otkrili kod sebe, krenite na to predivno putovanje. Vjerujte da ćete se ugodno iznenaditi. Naučite prihvatiti sebe baš takvi kakvi jeste.

DAJTE SI VREMENA

Za ovaj proces trebat će vam vrlo mnogo vremena. Nekome više, nekome manje, ali u svakom slučaju, ništa neće ići preko noći. Pripremite se, budite strpljivi i puni ljubavi prema sebi. Vi to možete i zaslužujete. Pomognite si pozitivnim afirmacijama, pisanjem dnevnika samima sebi i zatražite pomoć osoba do kojih vam je stalo. Ako mislite kako ste propali slučaj, vjerujte da niste. Obratite se stručnjaku koji će vam moći zadati zanimljive vježbe i pratiti vas s profesionalne strane na putu vašeg napretka.

I zapamtite, svaki dan je nova prilika za rast i još veću ljubav prema sebi. Omogućite si postati osoba kakva želite biti. Vi to možete!

Moglo bi vas zanimati i: 6 jednostavnih savjeta uz koje ćete podići svoje samopouzdanje

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti