Slanutak – evo zašto ga trebate jesti barem jednom tjedno

by Anđela Sabranović

Mnogo je razloga zašto volimo slanutak i zašto tu namirnicu iz obitelji mahunarki rado ubacujemo u jelovnik, a veliku popularnost dijelom uživa i zato što je prepoznatljiv u gotovo svim kuhinjama svijeta. Tako ga sadrže mnoga poznata jela, poput hummusa (namaza od slanutka), falafela (kuglice od slanutka) i indijskog curryja. Slanutak vole ljudi koji ne mogu zamisliti svoju prehranu bez mesa, jednako kao i vegetarijanci jer je vrlo jednostavan za pripremu i svojim podrijetlom vodi nas na čarobne arapske tržnice prepune aroma i začina.

Naime, biljka slanutka izvorno potječe s područja Bliskog Istoka gdje se grmovi slanutka kultiviraju već tisućama godina, a dijelimo ga na dvije osnovne vrste, kabuli i desi. Kabuli je vrsta slanutka koja se uglavnom uzgaja u Južnoj Europi, svjetlije je boje i blažeg okusa, dok je desi specifičniji za azijske zemlje i tamnije je boje.

Ova zdrava mahunarka okusom podsjeća na kombinaciju orašastih plodova i graha, a odlikuje ju zrnata, kremasta tekstura. Može se pripremati na bezbroj načina, poput salata, variva, kao prilog raznim jelima i slično.

Slanutak je bogat proteinima, vlaknima i vitaminima te mu se pripisuju brojni blagotvorni učinci na ljudsko zdravlje:

Pomaže u kontroli šećera u krvi

Slanutak ima nizak glikemijski indeks i sadrži amilozu koja je zapravo vrsta sporo probavljivog škroba. To znači da se konzumacijom ove namirnice inzulin u krvi ne povećava prebrzo i da ga sigurno mogu koristiti osobe s dijabetesom.

Regulacije probave

Ukoliko imate problema s probavom, slanutak je zbog velikog broja vlakana koje sadrži idealan način kako potaknuti vaša crijeva na redovit rad. Uz redovitu konzumaciju ove namirnice, moći ćete reći zbogom zatvoru!

Prevencija kod kardiovaskularnih oboljenja

Redovita konzumacija slanutka može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja koja predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti širom svijeta. Zdrava, uravnotežena i raznovrsna prehrana pripada mehanizmima očuvanja zdravlja srca, a dokazano je kako pojedine namirnice imaju vrlo veliku ulogu u primjerice snižavanju kolesterola. Toj skupini svakako pripada i slanutak.

Well-being i mentalno zdravlje

Danas se više nego ikada razgovara o mentalnom zdravlju, osobito kao posljedica pandemije, rata i svih nedaća s kojima se moderni svijet susreće posljednjih godina. Zato je osobito važno utjecati na svoje fizičko i psihičko zdravlje i djelovati u smjeru poboljšanja kvalitete svog života. Uz slanutak koji je bogat kolinom, oslobodit ćete se stresa i poboljšati kognitivne funkcije.

Poticanje energije i regulacija hemoglobina

Slanutak je prepun proteina i sadrži ga u gotovo jednakom postotku kao i meso, zato ga posebno vole jesti ljudi koji prakticiraju vegetarijansku prehranu. Vole ga i trudnice jer održava razinu hemoglobina u normalnim vrijednostima i pomaže kod trudnoće ili menstruacije kada se puno žena susretne s manjkom željeza u krvi.

Nadamo se kako će vas ovi argumenti doista potaknuti da već danas uvrstite slanutak u jedan od svojih obroka. Vaše tijelo će biti i te kako zahvalno.

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Unsplash

Moglo bi vas zanimati i: Čokoladni humus – zdravi i ukusni desert

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!