Ritam spavanja kod beba i zašto je toliko važan?

by Dalia Žmegač-Kunić

„Spavati kao beba“ – izraz je to koji mnogima zvuči kao nedostižna bezbrižnost i kvaliteta odmora. Međutim, kod novorođenčadi, spavanje predstavlja jedan od najvažnijih i najkompleksnijih segmenata za rast i razvoj, a to je ujedno i razlog zašto većinu vremena provode spavajući. Upravo kroz san, razvija se njihov mozak i cjelokupni neurološki sustav te se uspostavlja ravnoteža hormona koji sudjeluju u regulaciju apetita, energije i stresa.

Također, bebama se tijekom sna luči hormon rasta što znači da su sati koje provedu spavajući ključni aspekt njihovog napretka i rasta. Zanimljivo je kako mnogi ljudi prije nego dobiju prvu bebu misle kako bebe se bebe samo stave u krevetić i uskoro spavaju uz nekoliko minuta poticajnog nježnog ljuljuškanja. Međutim, za zdravu rutinu kod beba, spavanje je jedna od najvažnijih značajki koju treba konkretnije pratiti i o njoj itekako voditi računa. Budući da bebe tek ostvaruju svoju prilagodbu za funkcioniranje u ovom svijetu i potpuno su ovisne o svojim roditeljima, potrebno je uspostaviti njihov ritam spavanja i prepoznavati njihove potrebe koje pokazuju kroz razne znakove.

Kako prepoznati da je stiglo vrijeme za spavanje?

Neki od jasnih znakova koji otkrivaju umor kod beba su trljanje očiju, zijevanje i lagana nervoza koja znači da im je dosta stimulacije u obliku priče, gugutanja, igre i bilo kakvih drugih aktivnosti koje zahtijevaju budnost. Prepoznavanje ovih znakova prvi je ključan element za uspostavljanje rutine kojoj težite jer ćete naučiti kada je pravi trenutak za potaknuti bebu na san. Ukoliko propustite sve te znakove i nastavite poticati njihovu budnost, beba bi mogla postati prestimulirana i preumorna zbog čega bi mogla jako plakati i bit će ju vrlo teško smiriti.

Rutina kao važan dio pripreme za spavanje

Kod zdrave rutine i ritma spavanja, bebama je važno napraviti mirno i ugodno okruženje u kojem će se osjećati sigurno. Kako biste im dali do znanja da je vrijeme za san, u svoju rutinu možete ubaciti umirujuću kupku koja će ih opustiti i omogućili da lakše utonu u zemlju snova. Odaberite im udobnu odjeću, ne zaboravite na preporučenu temperaturu sobe (20-22 stupnja) i pokušajte kreirati zajedničke aktivnosti tako da ih izvodite svaki dan u gotovo isto vrijeme.

Važno je napomenuti i kako se ciklus spavanja kod beba većinom izregulira kroz prvih nekoliko mjeseci i onda nastane razdoblje mira i uživanja u kojem nema grčeva, bebe duže i mirnije spavaju, uspostave rutinu hranjenja i uživaju u obrascima ponašanja koje ste zajednički naučili i uspostavili. A onda kao iz vedrog neba, najčešće oko četvrtog mjeseca života, pojavi se regresija sna. To je period teškoća s uspavljivanjem i spavanjem koji najčešće traje nekoliko tjedana i predstavlja normalni dio razvojnog procesa, odnosno promjena koje se događaju u njihovom tijelu. Tijekom prve regresije spavanja kod beba, najčešće se mijenjaju obrasci sna tako da sve više počinju sličiti snu kao kod odraslih ljudi, što uključuje česte izmjene ciklusa sna.

Strpljenje i fleksibilnost su važni jer beba može osjetiti vašu nervozu. Gledajte na ritam spavanja kao na zanimljiv zadatak uvođenja svog djeteta u stabilnost rutine. Bebe su zaista čarobne i vrijeme provedeno s njima je prepuno emocija i radosti. Zato i vi njima pokušajte pružiti maksimalnu pažnju, podršku, ljubav i utjehu i učinite prilagodbu na život jedinstvenom i toplom.

Moglo bi vas zanimati i: Tri razloga zašto dosada kod djece nije uvijek loša

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!