Pročitali smo memoare osnivača Nike-a i ovo su naši dojmovi

by Anđela Sabranović

Nike je tvrtka čiji su proizvodi danas poznati gotovo svakom čovjeku na kugli zemaljskoj, no jeste li se ikad zapitali kako je cijela priča počela?

Mi zasigurno nismo dok nam sasvim slučajno u ruke nije stigla knjiga “Shoe Dog” koju je napisao osnivač tvrtke, Phil Knight.

Ovo knjiga koja će vas već poslije prve pročitane stranice jednostavno “zalijepiti” za stolicu i neće vas puštati tako lako. Phil Knight ima toliko humorističan i zabavan stil pisanja da je svaka situacija u kojoj se nalazio kroz knjigu toliko živa i bliska, iako je u stvarnosti teško i zamislivo da bi netko od nas uopće mogao podnijeti sve situacije s kojima se Phil suočavao.

No krenimo od početka….

Cijela priča počinje u gradiću Oregon u kojem tipični američki student koji se od većine drugih razlikuje po svojoj velikoj ljubavi prema trčanju te jer ne može iz glave izbaciti svoju “ludu ideju”. Naime, poslije sedam godina studiranja, vraća se doma i ponovno živi s roditeljima. Svaki student koji je prošao nešto slično, zna koliko je čudan osjećaj vratiti se u roditeljski dom kada iz njega jednom odete. Također, većini je poznat i osjećaj izgubljenosti i traženja kada poslije godina studiranja napokon dođe vrijeme za odrasli život. Tada kao da svi očekuju da ste formirana ličnost spremna za velike poslovne uspjehe, a vi ustvari ne znate što uopće dalje želite od života…. Tako nekako se osjećao i Phil Knight, ali ono što je znao jeste to da će pokušati ostvariti svoju “ludu ideju” i da neće nikad stati na putu u njezinom ostvarivanju. Zanimljivo je što odmah na početku naglašava kako je ta upornost, bez obzira na sve jedini pravi savjet koji bi se on bio spreman uputiti poduzetnicima i danas.

Ta njegova ideja je zapravo bila prodaja vrhunske sportske obuće, ali da bi došao do te obuće je najprije trebao je trebao otići u Japan jer je smatrao da se tamo nalaze odlične tvornice takve obuće. To naravno nije bio nimalo jednostavan pothvat za dečka koji je tek završio fakultet i nema svoj novac. Stoga je Phil tražio pomoć oca i na svoje iznenađenje isti je dobio.

U Japanu je doista posjetio tvornicu sportske obuće s kojom je dogovorio prvu suradnju. Ostalo je povijest… Nećemo vam otkrivati previše detalja…

Knight detaljno opisuje mnoštvo zastrašujućih rizika s kojima se na svom putu suočio, obeshrabrujuće prepreke, nemilosrdne konkurente, sve one koji nisu vjerovali u njega ili su ga mrzili, neprijateljski nastrojene bankare, ali i mnoštvo svojih senzacionalnih trijumfa i teških pobjeda. Iznad svega, prisjeća se temeljnih odnosa koji su bili srce i duša Nikea – s bivšim trenerom, naprasitim i karizmatičnim Billom Bowermanom te s prvim zaposlenicima, nezgrapnom skupinom čudaka i stručnjaka koji su brzo postali ekipa fijukom zaluđene braće.

Prodajući tenisice iz prtljažnika, Knight je te prve godine, 1964., zaradio osam tisuća dolara bruto. Danas Nike godišnje ostvari prihod veći od 30 milijardi dolara.

Ovo je knjiga koja vas neće ostaviti ravnodušnim i uz koju ćete se ako ste poput nas toliko glasno smijati jer je doista teško povjerovati da jedna osoba može doživjeti sve što opisuje Phil Knight, ali eto, očito može. Njegova hrabrost u toliko dijelova knjige graniči s ludilom i doista vas potakne da osvijestite koliko zapravo svi živimo uljuljani u svoje strahove zbog kojih se možda ne usudimo iskoristiti svoje pune potencijale…. To je zasigurno nešto o čemu većina nas ne razmišlja, a ustvari je jako važno jer nas često upravo različiti strahovi sprječavaju da živimo život svojih snova.

Ono u što smo se posebno zaljubili tijekom čitanja je duh prvih zaposlenika Nike-a. Svi su bili jedistveni na svoj način, a opet kada je tvrtka u pitanju svi su bili toliko jedistveni u svom nastojanju da učine sve kako bi opstala. Teško je zamisliti da bi danas zaposlenici jedne tvrtke bili toliko lojalni iako je Nike u to vrijeme bio sve osim stabilno okruženje za svoje djelatnike.

Svaki od likova ostat će nam u posebnom sjećanju, ali moramo izdvojiti Johnsona koji je toliko bio posvećen cijeloj priči da mu je čak u snu došlo toliko cijenjeno ime – Nike.
Još jedan lik kojeg ćemo dugo pamtiti je trener Bowerman bez kojeg vjerojatno ne bi ni bilo cijele priče. Toliko je dobro opisan kroz knjigu da smo na kraju doista stekli dojam kao da ga poznajemo, ali polako, sve će vam biti jasno kada je pročitate.

Ova knjiga je istinski dokaz da je doista sve moguće, ali samo ako smo dovoljno uporni i ako znamo što je to naša strast zbog koje smo spremni na sve. Koliko smo uživali, potvrđuje činjenica da smo bili istinski tužni kada je knjizi stigao kraj iako ima preko 400 stranica. Vjerujemo da je iz toga sve jasno. Zato svakako dodajte “Shoe dog” na popis knjiga koje želite pročitati.

Moglo bi vas zanimati i: Je li posao doista vaša strast i zašto nije?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest, asunbookstore.com

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!