Je li posao doista vaša strast i zašto nije?

by Anđela Sabranović
posao

Možda ćete na prvu pomisliti kako je naslov ovog članka provokativan, ali ako nam dopustite, rado ćemo ga obrazložiti…

Naime, kada znamo da na poslu većina nas provodi 40 sati tjedno, što je 800 sati mjesečno, zašto je neobično podrazumijevati da je aktivnost kojoj posvetimo veći dio onog najdragocjenijeg što imamo (vremena) nešto što nas doista zanima i raduje? Možemo li se uopće smatrati sretnom i ispunjenom osobom, ako je dio našeg života koji se odnosi na posao tek “odrađivanje” i čekanje da prođe radni dan? Teško, rekli bismo…

Tek kada shvatite koliko je zapravo posao važan segment našeg života i to ne važan na onaj uobičajen način razmišljanja koji podrazumijeva posao čisto kao sredstvo za egzistenciju, shvatit ćete i koliko je važno pronaći onaj pravi. Činjenica je da smo apsolutni svi nadareni za nešto i kada si damo to pravo da pronađemo svoj istinski poziv velike su mogućnosti da otkrijemo posao koji će ujedno biti i naša strast. Kako bismo vam barem malo pomogli u tom procesu, u nastavku smo izdvojili nekoliko koraka.

Što je to što biste radili kada novac ne bi bio važna karika?

Ovo je ono očito pitanje koje smo svi čuli, ali na prvu zvuči nerealno jer je teško zamisliti život u kojem novac nije bitan.
Ipak, danas širom svijeta možemo svjedočiti biznisima koji su se razvili iz hobija i koji potvrđuju kako ono što ustvari najviše volimo raditi jednostavno može biti i izvor naših prihoda. Kada nešto radite srcem, često to radite i posebno dobro jer vam jednostavno ide prirodno.

Razgovarajte s dragim ljudima

Ako vam je teško otkriti što je to što bi bio vaš idealan posao, razgovarajte s onima s kojima ste posebno bliski. Jednostavno ih pitajte koji je to posao u kojem vas oni vide.
Mogli biste dobiti ideju koja vam možda inače nikad ne bi pala na pamet. Nekad nas drugi vide realnije od nas samih.

Svaka ideja je važna

Vjerojatno ćete u razdoblju promišljanja o poslu dolaziti na različite ideje. Svaku od njih zapišite te na kraju analizirajte koja od njih vam daje dozu sreće i uzbuđenja.

Zapišite što volite, a što ne u poslu

Ako ste osoba koja više uživa u samoći, nego među jako puno ljudi, logično je da ćete tražiti poslove koji su prilagođeni ovoj vašoj sklonosti. Također, ako volite upoznavati nove ljude, možda posao od doma nije za vas…
Nastavite popis i vjerujemo da ćete doći do bolje slike o svom idealnom poslu.

Čitajte različite opise poslova

Danas ima toliko različitih oglasa za poslove. Jednostavno se bacite u čitanje opisa različitih poslova i uvjereni smo da ćete osjetiti ako vam se neki sviđa.
Ako vam se ništa od ponuđenog ne sviđa, tko zna, možda ste rođeni da budete poduzetnik i pokrenete nešto svoje?! Sretno!

Moglo bi vas zanimati i: Stresan posao može potpuno okupirati vaš život. Možete li si pomoći?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!