Povratak s godišnjeg odmora – može li proći bezbolno?

by Anđela Sabranović
povratak s godišnjeg odmora

Godišnji odmor… Nevjerojatno je koliko samo te dvije riječi zvuče opuštajuće. Tijekom cijele godine razmišljamo o tim čudesnim danima u kojima ćemo bez bilo kakve grižnje savjesti opet biti potpuno bezbrižni. Nekad davno, u djetinjstvu i školskim danima ljeto je značilo i po 3 mjeseca zabave i odmora, ali sada se toga možemo samo s osmijehom prisjećati. Ipak, kada istinski odmarate i dva tjedna je sasvim dovoljno.

Onaj svima nama najomraženiji dio je povratak s godišnjeg odmora u svakodnevicu. Znamo da nas čeka mnoštvo rublja  s puta, a tu je i povratak na posao. Kako biste si olakšali povratak u svakodnevicu poslije godišnjeg odmora, isprobajte neke od savjeta u nastavku.

Ne planirajte povratak s godišnjeg odmora dan prije prvog radnog dana

Ovo je zamka u koju upadaju mnogi… Zbog svog nastojanja da iskoriste svaki trenutak godišnjeg odmora, ljudi ostaju do posljednjeg dana na moru i tako se potpuno nepripremljeni vraćaju u vrtlog užurbane svakodnevice. Svima nam treba barem jedan dan da se opet adaptiramo na svoj dom, ali i da raspremimo prtljagu, kupimo namirnice potrebne za tjedan pred nama i slično.

Isplanirajte svoj povratak

Ovo možda ne zvuči kao baš najzabavnija stvar na svijetu, ali kada jednom napravite svoj plan za povratak s godišnjeg odmora, pitat ćete se kako ste uopće prije funkcionirali bez njega. Ovaj plan možete napraviti još prije odlaska na godišnji jer ćete tada još biti aktivno u obvezama i poslu pa ćete jednostavnije utvrditi čemu se to trebate posebno posvetiti poslije povratka. Tako možete plan podijeliti na privatne i poslovne obveze. Na popisu s privatnim se tako mogu naći primjerice kupovina namirnica, odlazak na frizuru, manikuru, dogovor za druženje s dragim ljudima. Poslovni dio potpisa može podrazumijevati plan za tjedan pred vama tako da svaki dan znate što vas čeka.

Dajte si vremena

Često smo poslije odmora puni energije pa smo skloni odmah prvi dan dogovoriti mnoštvo sastanaka, odgovoriti na sve mailove, dogovoriti nove suradnje… Kada tako dinamično krenemo, izvjesno je da ćemo se brzo opet zasititi svega. Zato prvi dan povratka na posao iskoristite za pregled onoga što se događalo dok vas nije bilo, poslije čega možete lagano pregledati mailove.

Unesite dašak godišnjeg odmora u svoje dane

Možda ste na godišnjem čitali odličnu knjigu prepunu inspirativnih citata ili ste napravili fotografiju koja će vas uvijek podsjećati na ljetovanje…Jednostavno uokvirite te citate ili fotografije i stavite na zid svog ureda kako biste što duže sa sobom nosili osjećaje koje u nama bude trenuci odmora. Ako pak uživate u glazbi, možete i prvih dana poslije povratka slušati pjesme koje ste slušali na odmoru.

Sve je stvar perspektive

Možete se fokusirati na činjenicu da je vaš godišnji odmor gotov, ili jednostavno možete dopustiti da vas preplavi zahvalnost na svim uspomenama koje ste kreirali i koje ćete nositi sa sobom sve do sljedećeg odmora. Također, svaki povratak je i prilika za novi početak. Iskoristite je!

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!