Probiotici za djecu – bez njih ne idemo na ljetovanje!

by Anđela Sabranović
probiotici za djecu

Bolje spriječiti nego liječiti! Tako bi se ukratko mogli sažeti svi razlozi zbog kojih su probiotici za djecu jednostavno podrazumijevaju tijekom ljetovanja. Posljednje što vam treba tijekom ljetovanja su crijevne viroze u djece jer svi znamo da je to nešto zbog čega sve drugo jednostavno pada u drugi plan. Umjesto obiteljske zabave i uživanja na ljetovanju, primorani ste vrijeme provesti u sobi pokušavajući pomoći bolesnom djetetu. Proljev, povraćanje, odbijanje hrane – tako nekako izgleda najgori scenarij za ljetovanje iz perspektive svakog roditelja.

Problemi s probavnim sustavom djece na ljetovanju nisu rijetkost jer su njihova crijeva posebno osjetljiva i nije im se uvijek jednostavno prilagoditi na promjenu načina prehrane koji ih očekuje.

Najbolje što možete učiniti kako biste barem pokušali izbjeći probavne probleme, je adekvatna priprema crijeva probioticima još prije samog odlaska na ljetovanje.

Znamo kako probiotici zapravo predstavljaju dobre bakterije koje su toliko potrebne našem probavnom sustavu.
istraživanje objavljeno 2018. godine u znanstvenom časopisu Epidemiology and Health pružilo visokokvalitetne dokaze kako je uzimanje probiotika vrlo učinkovita pomoć u prevenciji putničkog proljeva.
Primjena probiotika sigurna je i u najosjetljivijih skupina, kao što su dojenčad i djeca, a budući da dolaze u praškastom obliku upakirani u kapsule ili vrećice vrlo su jednostavni za primjenu – moguće ih je jednostavno progutati s vodom ili pak umiješati u jogurt ili omiljeni hladni napitak.

Koliko prije putovanja uzimati probiotik?

Idealno bi bilo da vaši mališani počnu uzimati probiotike 2 tjedna prije ljetovanja. Osim što će probiotici štititi od probavnih smetnji, pozitivno će utjecati i na imunitet.
Probiotike je poželjno uzimati i tijekom trajanja odmora, ali i poslije povratka s puta opet 2 tjedna.

Koji probiotik odabrati?

Budući da ćete probiotik nositi i na ljetovanje, važno je voditi računa o nekoliko stvari kao što su:

  • Mogućnost skladištenja na sobnoj temperaturi jer neke probiotike morate držati u hladnjaku što nije pogodno za putovanje
  • Uvijek provjerite rok trajanja jer ćete probiotik koristiti sigurno duže od mjesec dana
  • Birajte pripravke koji sadrže veći broj različitih probiotičkih vrsta, poput formulacija s kombinacijama bakterija iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium.

U nastavku smo izdvojili nekoliko prijedloga za probiotike koji su prilagođeni djeci.

 

LACTIBIANE ENFANT

Moglo bi vas zanimati i: Crijevna viroza može vas iscrpiti, ali budite uporni i ustrajni

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: webljekarna.vasezdravlje.com

Možda će vam se svidjeti