Pogledajte našu preporuku božićnih slikovnica

by Dalia Žmegač-Kunić

Jedna od najpoznatijih izreka kaže da slika govori tisuću riječi. To se vrlo lako može primijeniti i na slikovnice jer ono što djeca (a i odrasli) mogu dobiti iz slikovnica zapravo je čista čarolija u obliku predivnih slika te zabavnih i edukativnih riječi. Kada svemu tome još dodamo i blagdanske elemente, s pravom se možemo lecnuti razmišljajući pritom jesmo li i dalje dio realnosti ili smo se možda nekako našli u Disneyevom crtanom filmu.

Uz božićne slikovnice, djeci možete otkriti jedan sasvim drugačiji svijet od onog u kojem su navikli živjeti i to kroz nekoliko važnih točaka:

Potičete obiteljsko povezivanje

Čitanjem priča s blagdanskim motivima, djeca mogu bolje razumjeti snagu zajedništva i obiteljskih vrijednosti za koje se čini kako se danas mogu vrlo lako izgubiti u moru svega onoga što moderno doba nameće. Odvojite vrijeme i svjesno im čitajte avanture zabavnih likova koji spretno dočaravaju snagu ljubavi i veselja koje božićno vrijeme predstavlja.

Otkrivate pouku o istinskim vrijednostima

Sada, iako sam već dublje zagazila u tridesete, itekako još uvijek mogu osjetiti to djetinje veselje koje sam proživljavala u svojim najranijim danima. Osjećam miris slame ispod stola koja je simbolizirala slamicu na koju je bio položen Isus nakon rođenja, osjećam svečanost trenutka i ispred očiju mi je stara kuća u svojoj skromnosti, a tako predivna i puna ljubavi u svom tom šarenilu. Nismo bili opterećeni instagramičnosti dekoracija, svatko je imao dugogodišnje ukrase iz godine u godinu i veselili smo im se kao da ih prvi put vidimo. Sjedim ispod božićne jelke, promatram jaslice i igram se listajući svoje slikovnice točno tamo i nigdje drugdje jer osjećam da tamo pripadam. Osjećam blagost, svetost, ljubav. Uz blagdanske slikovnice i vi danas možete svojoj djeci prenijeti poruke o istinskim vrijednostima i važnosti tradicije.

Razvijate emocionalnu inteligenciju

Čvrsto sam uvjerena kako je čitanje priča prije spavanja oblikovalo mene kao osobu kakva sam danas, pomoglo mojoj prirodnoj otvorenosti u karakteru i nježno potaknulo razvijanje emocija u pravom smjeru. Također, znam i osjećam da je redovito čitanje slikovnica od mojih najranijih dana oblikovalo moju ljubav prema čitanju i pisanju, komunikaciji i općenitom razumijevanju i pristupu prema emocijama koje se susreću u svim životnim fazama.

Ako još uvijek ne znate otkuda biste krenuli u potrazi za blagdanskim slikovnicama, mi imamo nekoliko prijedloga za vas.

Gdje se skriva Djedica
Snježna sestra

Moglo bi vas zanimati i: Pozivamo vas na jedan novi poslijepodnevni ritual – čajanku!

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Web stranice prodavača

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!