Ovo su ljetne aktivnosti pomoću kojih će vaše tijelo ostati u formi!

by Ana Carević

Iako vrijeme godišnjeg odmora obično vežemo za maksimalnu dozu opuštanja, ovo ljeto se odvažite na zdrave sportske aktivnostima kojima ćete učvrstiti tijelo i dobro se zabaviti. Svježi morski zrak idealan je za jutarnje ili večernje aktivnosti, a pravo je vrijeme da probate i neke sportove u kojima se još niste okušali. Donosimo vam popis na kojemu možete pronaći ljetne aktivnosti za svačiji ukus.

Plivanje

Plivanje je jedna od najzdravijih tjelesnih aktivnosti. Razlog tomu jest taj što ne opterećuje zglobove, a opasnost od ozljeda je minimalna. S obzirom na to da rade svi mišići pomoći će vam da održite liniju, a uz to je vrlo dobro i za poticanje aerobnih kapaciteta, krvni tlak i pokretljivost zglobova. Plivanjem ćete se opustiti što dovodi do smanjenja stresa i napetosti, a sve veći napredak iz dana u dan doprinijet će i većoj dozi samopouzdanja. Preporučuje se osobama koje pate od problema s kralježnicom kao i onima koji većinu vremena provode sjedeći. Vodite se i nekim pravilima pa nemojte plivati ako ste tek jeli ili ako ste gladni. Izbjegavajte nagi ulazak u more jer promjena temperature može imati ozbiljne posljedice za zdravlje.

Aqua aerobik

Osim što ćete se osvježiti na ovaj način ćete pokrenuti mišiće puno jačim intenzitetom jer voda pruža otpor mišićima zbog čega je potrebno upotrijebiti više snage. Vježbama aqua aerobika održat ćete steći kondiciju ili održati onu postojeću, a zagarantirana je i odlična zabava te bolje raspoloženje. Brojni smještajni objekti često imaju organiziran aqua aerobik, budete li imali prilike savjetujemo da se svakako okušate u ovoj aktivnosti.

Stand up paddling

Iz ljeta u ljeto stand up paddling je sve popularniji sport, a riječ je o veslanju na dasci u stojećem položaju. Sve što će vam biti potrebno jest daska i jedno veslo koje možete iznajmiti, a prije no što se otisnete u avanturu uz pomoć profesionalnog osoblja ćete dobit savjete kako održavati ravnotežu na pravilan način. Iako se na prvi pogled može učiniti poprilično lako, morat ćete pokrenuti sve mišiće u tijelu kako biste održali ravnotežu na dasci. Veslanje jednim veslom zahtijeva lagano okretanje s jedne na drugu stranu kako ne biste pali u more, ali imajte na umu da će pokoji pad ovu avanturu učiniti još zabavnijom. Stand up paddling je jako dobra vježba za cijelo tijelo, a vježbajući imate priliku diviti se prekrasnoj prirodi koja se nalazi oko vas.

Odbojka na pijesku

Odbojka na pijesku jedan je od najpoznatijih i najzabavnijih ljetnih sportova. Mreža i lopta za odbojku sasvim su dovoljne jer ova disciplina ne zahtijeva posebnu odjeću. Međutim, ne zaboravite se zaštiti od sunca kako ne bi došlo do neželjenih opeklina. Pijesak će vam otežavati kretanje, a pozicija polučučnja još će više aktivirati vaše mišiće pa tako u sat vremena aktivne igre možete potrošiti i do 470 kalorija.

Trčanje na plaži

Postoje dvije opcije. Jedna od njih jest trčanje u plićaku dok vam more seže do bokova. Morat ćete posebno aktivirati mišiće jer će more stvoriti dodatan otpor, osim što ćete se osvježiti na ovaj način ćete ostati i u formi. Bilo bi dobro ovu vježbu prakticirati 30 minuta dnevno, ali ne morate svih 30 minuta odraditi odjednom. Druga opcija jest trčanje u jutarnjim ili večernjim satima, kada su temperature ugodnije, uz miris mora i svježi zrak. Kasnije se možete istegnuti na plaži i kada se tijelo ohladi okupati.

Picigin

U ovoj aktivnosti može sudjelovati svatko, a ova igra u plićaku zahtijeva koordinaciju i preciznost. Kako biste imali brze reakcije ruku i nogu, koordinaciju ciljanja loptice nužne su motoričke sposobnosti koje dodatno razvijate na ovaj način. Budite pažljivi i nemojte igrati dulje od sat vremena, posebno ako ste izloženi jakom suncu.

Veslanje u kajaku

U brojnim gradovima postoje opcije razgledavanja koje obuhvaćaju veslanje u kajaku i stručno vodstvo. Osim što ćete se bolje upoznati s lokacijom i nešto naučiti, na ovaj način ćete ojačati i gornji dio tijela, a to se posebno odnosi na ramena i leđa. Ako niste vezani za organizirane vožnje, probajte izmjenjivati intenzitet kako biste više aktivirali tijelo.

Turističko ronjenje

Ako lokacija koju posjećujete ima opciju turističkog ronjenja, isprobajte ovu zanimljivu aktivnost. Način je to na koji ćete aktivirati tijelo, a o tomu nećete ni razmišljati jer ćete biti zaokupljeni ljepotama podmorja.

Moglo bi vas zanimati: Kakao maslac – tajna glatke kože i dugotrajne preplanulosti

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti