Ova jezera u Crnoj Gori se trebaju naći na svakoj “bucket” listi

by Anđela Sabranović

Kada prvi put vidite slike Crnog jezera u Crnoj gori, vjerujemo da nećete ostati ravnodušni te da nećete moći vjerovati da se takva ljepota nalazi tako blizu nas.

Naime, Crno jezero je smješteno uz mjesto Žabljak koje je između ostalog posebno po tome što se nalazi na nadmorskoj visini od 1956 m što ga čini najvišim naseljenim mjestom na Balkanu.
Ovaj gradić ima specifičan šarm jer je jako puno kuća, kafića, restorana izrađeno od drveta, a uz to je okružen s 18 glacijalnih jezera, pet kanjona i 748 prirodna izvora.

Budući da je priroda ovog područja toliko bogata, nemoguće je u jednom članku opisati sve što možete vidjeti te ćemo se ovaj put zadržati na Crnom jezeru koje je zapravo i najveća atrakcija cijelog područja. Crno jezero je udaljeno 2 km od samog centra gradića Žabljak.

Do jezera vodi odličan put, a auto ostavljate na parkingu. Ulaznica u nacionalni park se kupuje na samom ulazu i cijena je 3 eura.
Do jezera ćete doći kratkom i ugodnom šetnjom kroz stazu koja je sa svih strana okružena bogatom šumom.
Ono što će vas osvojiti na prvi pogled je tirkizno plava boja jezera. Tu će vas dočekati i restoran s pogledom koji oduzima dah, ali savjetujemo da se najprije uputite u šetnju oko jezera.
Naime oko jezera imate više od 3 km staze što je savršeno za šetnju, ali ono što će vas osvojiti jeste čistoća i svježina zraka.

Jezero se nalazi u podnožju planinskog vrha Medvjed i sastoji se od malog i velikog jezera koja su povezana uskim područjem koje presuši u ljetnom periodu i tada zapravo i nastanu dva odvojena jezera.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli NEVENA TODOROVIĆ ✨ (@nevena_todorovic)

Ono što je moguće vidjeti prilikom šetnje oko jezera jeste i “Titova pećina”, mjesto na kojem se Tito skrivao 1943. godine. Legenda kaže kako su na tom mjestu nastali ključni dogovori vezani za Bitku na Sutjesci.

Na sat hoda od Crnog jezera nalazi se “Zminje jezero” na kojem se nalaze mjesta za roštilj i čudesna netaknuta priroda. Jedno od jezera koje biste također trebali vidjeti je “Vražje jezero” koje se nalazi na visini od 1411 m.
Bogato je ribom te je popularno među ribolovcima. Ako volite osamljenija mjesta na kojima nema puno ljudi, onda svakako posjetite i “Jablan jezero” koje se nalazi na 8 km udaljenosti od Žabljaka.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Katarina Batuta (@katarina_mandarina)

Ono što također ne smijete propustiti kada se već nađete na ovom području je most na Đurđevića Tari koji je građen između 1937. i 1940. godine te je jedna od najposjećenijih atrakcija Crne Gore. U blizini mosta imate restorane u koje se možete smjestiti i uživati u pogledu na ovu znamenitost. Za one malo hrabrije tu je i zip line.

Naš prijedlog za smještaj ako se nađete u ovom dijelu je eko selo Nevidio o kojem smo već i pisali ovdje.

Ovo selo je udaljeno 20-tak kilometara od Žabljaka, a put je odličan. Ono što će vas u ovom selu oduševiti jeste autentičnost. Imat ćete osjećaj da ste se vratili u neko prošlo vrijeme, ali ipak sa svim pogodnostima suvremenog svijeta. Tu možete probati odličnu pitu s domaćim jogurtom, ukusne čorbe, mlince s lokalnim gljivama, a nas su osvojile i seoske rolnice s džemom. Kamene kuće su toliko šarmantne da će vam biti teško napustiti ih. Možete uzeti i bicikl te se voziti po selu. Odmah ispod je smješteno malo jezerce s lopočima.

Nadamo se da smo vas inspirirali da i sami posjetite ovaj čudesni dio naše Planete. Ono što vam možemo obećati jeste da ćete se poslije jedne posjete definitivno poželjeti vratiti.

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti