Mom Vacation: Zašto mislim da me wellness vikendi s prijateljicama čine boljom majkom?

Potreba svake majke koja je napokon postala i trend

by Anđela Sabranović

Na nedavnom sastanku našeg uredništva koje se sastoji od nekoliko mladih dama, redom majki beba i male djece zaključile smo kako jednim dijelom jedva čekamo 40-e u kojima je trenutno osnivačica i vlasnica portala. Naime, sve smo je promatrale zadivljenim pogledima dok nam je pričala kako s najboljom prijateljicom često posjećuje wellness centre gdje posebno uživa u sauni. Iako si i većina nas, mama male djece s vremena na vrijeme priuštimo slična iskustva, učestalost opuštanja i bezbrižnosti o kojoj nam je ona pričala za nas je i dalje miljama daleko.

To ne znači da svaka od nas ne uživa u majčinstvu. Štoviše, uživamo kvalitetno provoditi vrijeme sa svojom djecom, ali smo i svjesne kako nam je povremeno potreban odmak od svakodnevice.

Mom vacation postaje trend

Potaknuta tim razmišljanjem počela sam istraživati kako odmaraju mame širom svijeta i primijetila sam da se žene sve češće odlučuju za odmore s prijateljicama ili pak same. Da dobro ste pročitale – same. Kada sam čitala dojmove tih mama poslije samostalnih odmora shvatila sam da je to nešto što bi svakoj od nas dobro došlo. 

Iako me privlači ta ideja samostalnog vikenda, prošli vikend sam se ipak odlučila otputovati s prijateljicom koja je također mama te dijelimo slične interese i potpuno se razumijemo. U nastavku vam donosim svoju priču o tome kako sam shvatila da je mom vacation ono što trebam barem dva vikenda godišnje.

Rođendanske poklone smo zamijenile wellness vikendima

Naime, oduvijek sam obožavala ženske vikende. Ima nešto posebno u onom osjećaju kada petkom poslije posla spremaš stvari i znaš da te očekuje vikend ispunjen smijehom, dobrom glazbom, ženskim filmovima, finom hranom i još finijim vinom.

Ipak, od kada sam postala mama ti vikendi su se značajno prorijedili. Imam sina koji je dugo dojio i bili smo gotovo nerazdvojni. Kada sam prestala dojiti, počela sam se polako osjećati kao ona stara osoba koja opet uživa u svemu kao nekad.

Kroz sve slično je prolazila i moja prijateljica te mi je jednom kroz glavu prošla ideja kako bi bilo sjajno da jedna drugoj za rođendane ne poklanjamo poklone, nego wellness vikende. Realno, trenutno smo u fazi života kada nam više od stvari trebaju trenuci mira i odmora. Prijateljica se odmah složila.

Prvi je na redu bio njezin rođendan. Proslavile smo ga na planini u blizini Sarajeva u jednom hotelu koji ima predivan spa centar. Iskreno, tada smo bile toliko okupirane uživanjem u trenutku da nisam gotovo ništa slikala.

Za moj rođendan smo odabrale Dubrovnik i naš osnovni kriterij je opet bio bazen i spa centar.

Iako su mi kao djevojci stvari poput čaše vina na balkonu koji ima pogled na more bilo nešto gotovo pa uobičajeno, sada kada imam dijete znam koliki su luksuz ti trenuci mira. O boravku u sauni, sobi za opuštanje, bazenu ne trebam ni govoriti.

Na našem malom vikendu večer je bila rezervirana za ženske filmove uz omiljene grickalice, a jutro za gledanje izlaska sunca koji nikad neću zaboraviti. 

Oduvijek volim Dubrovnik jer je nije previše velik te pruža svjesni i lagani odmor kakav obožavam. Šetnja od hotela do Straduna je također bila nezaboravna. Upustile smo se i u obilazak zidina, a nismo zaboravile ni isprobati tradicionalne dubrovačke šporke makarune.

Svoj vikend vam neću dalje opisivati jer je svrha ovog teksta samo vas potaknuti na promišljanje o vašim potrebama za odmorom.

Sjećam se da moja mama doslovno nikad nije otišla na vikend s prijateljicama. Takve odmore je počela imati tek sada kada ima odraslu djecu i neizmjerno uživa u njima. Ipak, često mi zna reći kako bi sigurno bila puno sretnija majka da ih je prakticirala ranije. Ja sam odlučila to ispraviti i svojim primjerom učiti djecu kako roditeljstvo ne znači zanemarivanje sebe nego upravo suprotno. Za mene je roditeljstvo najbolji mogući razlog da iz dana u dan sve više upoznajem sebe, svoje potrebe te da ne dozvolim da se zaboravim u ulozi žrtve jer kao takva ne služim ni sebi ni svojoj obitelji.

U to ime, od srca pozdravljam trend odmora za majke i pozivam svaku od vas da si priušti takvo iskustvo jer je to investicija koja će vam se u svakodnevici vratiti višestruko.

Naučiti djecu voljeti život je najvažnija ostavština koju im možemo dati, a ovi mali koraci su sjajan način za to. Nadam se da će vam naš vikend služiti kao inspiracija da i same napravite nešto slično. Ono što mogu potvrditi iz svog iskustva jeste da ćete se doma vratiti ispunjeni, zadovoljni i spremni za potpuno uživanje u svim vašim ulogama.

Moglo bi vas zanimati i: Imamo 3 čudesna mjesta koja odišu romantikom za nezaboravan vikend izlet

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Anđela Sabranović

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!