Minimalistička eko kuća na Baliju potpuno prilagođena prirodnom ambijentu

by Anđela Sabranović

Jeste li ikad razmišljali kako bi to bilo živjeti u prostoru koji se doslovno stapa s prirodom te u svakoj prostoriji imate dojam kao da ste dio prirodnog okruženja? Ako i niste, vjerujemo kako ćete se složiti da bi to bilo – idilično. Nažalost, većina nas živi u stanovima i naravno ne možemo se požaliti, ali život u njima je sve osim života u skladu s prirodom. Možda zato tako često i bježimo na odmor upravo u prirodu. Ipak, danas se gradi sve više domova koji pružaju potpunu povezanost s prirodom. Ova eko kuća se doslovno nalazi u sredini šume i pravi je san.

“The Tetra pod” je kuća od 64 m2 izgrađena na Baliju. Ima sve potrebno za život, a izgrađena je od drveta, čelika, stakla i recikliranih materijala.
Arhitektonski biro Stilt Studios koji je radio dizan poručuje kako jednostavno osjeća odgovornost prema svijetu graditi odgovorno te kreirati jedinstvene prostore koji neće negativno utjecati na okoliš.
Oni prilikom gradnje nastoje smanjiti količinu potrebnih materijala, ali uz to održivost prilikom gradnje staviti na prvo mjesto.
Tako primjerice suvremeni dizajn kosog krova prikuplja kišnicu kroz projektirani sustav. Poslije se ta kišnica koristi za zalijevanje vrta. Izgradnja je trajala samo 8 tjedana jer je većina elemenata montažna.

Što reći osim, da bismo se rado teleportirali u ovu kućicu iz najljepših snova.

Moglo bi vas zanimati i: Japodski otoci – čudesno mjesto koje morate posjetiti

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: archello.com

Možda će vam se svidjeti