Mini carbonara quiche – poznato jelo s malim zaokretom

by Nataša Krstičević
carbonara

Neka jela jedemo na isključivo jedan način i ne možemo ih zamisliti drukčijima. Na primjer, pizzu smo dugo vremena jeli kao – pizzu. Teško je bilo zamisliti da ju jedemo kao mini pizze ili kao pizzu s patlidžanom umjesto tijesta. E, pa tako nekako stoji i carbonara.

Carbonara su špageti sa slaninom/pancetom, parmezanom i jajima na kraju. I to je to.

No, što kažete na mali zaokret u priči u kojoj je carbonara u glavnoj ulozi? Što kažete na to da od carbonare napravimo mini quicheve? Bila bi to jedna talijansko-francuska zaokružena priča.

Pa krenimo na posao! I, iako zvuči kao da će potrajati, sve je vrlo jednostavno i nećete se previše naraditi.

MINI CARBONARA QUICHEVI

Sastojci

  • 80 g špageta
  • 2 žličice maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka, fino nasjeckana
  • 150 g slanine, nasjeckane
  • 2 jaja
  • 125 ml vrhnja
  • 60 g fino ribanog parmezana

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva ili 160 ako je opcija na vrući zrak. Namastite 6 kalupa za muffine – ili ako su silikonski, ne morate.

Skuhajte tjesteninu, ali ne do kraja, dok samo malo ne omekša. Ocijedite.

Zagrijte ulje na tavi, na srednje jakoj vatri. Dodajte slaninu i prepecite je na 5 minuta, uz miješanje, dok ne počne biti hrskava. Dodajte češnjak i miješajte 30-ak sekundi.

Slaninu i ostalo iz tavice sad prebacite u posudu s tjesteninom. Pažljivo preokrenite nekoliko puta tjesteninu da se ravnomjerno rasporedi slanina. Zatim podijelite u 6 kalupa za muffine.

Jaja, vrhnje i parmezan stavite u staklenku, zatvorite i promućkajte da se sve spoji. Smjesu pažljivo žlicom podijelite u posudice. Pecite 17 minuta ili dok ne vidite da je gotovo. Ostavite kratko da se ohladi, pa izvadite iz kalupa.

Možete poslužiti toplo ili hladno, a možete i ukrasiti peršinom ili bosiljkom.

Zvuči vrlo jednostavno ali što je još važnije – zvuči zanimljivo! Ako vam se sviđa ili pripremate za druženje s ekipom, količine jednostavno udvostručite ili utrostručite. Sigurni smo da će se pojesti!

Moglo bi vas zanimati i: Slasni popečci od kelja – vole ih i oni koji inače izbjegavaju kelj

Recept i foto: Taste

Tekst: Nataša Krstičević

Možda će vam se svidjeti